nieuws

Mecanoo wint architectenselectie VMBO Stadskanaal

Geen categorie

Mecanoo architecten heeft begin deze week de architectenselectie gewonnen voor een nieuwe (V)MBO vestiging van Noorderpoort school voor beroepsonderwijs in Stadskanaal.

Mecanoo wint architectenselectie VMBO Stadskanaal

 

 

 

Het 8.500 m² tellende schoolgebouw ligt als een landhuis aan een opvallende waterrijke voortuin, middenin de groene long van het dorp. De Noorderpoort vestiging in Stadskanaal biedt onderwijs aan 1300 leerlingen in de sectoren Techniek, Gezondheidszorg en Zakelijke dienstverlening. De bouw start in 2012. Het gebouw zal in 2014 in gebruik worden genomen.

Kloppend hart van de school is het atrium met een royale tribunetrap. Het is de belangrijkste ontmoetingsplek en vormt de hoofdontsluiting van alle verdiepingen. Hier presenteren de verschillende afdelingen zich met hun etalages die een inkijkje bieden in de verschillende studierichtingen.

Noorderpoort Stadskanaal is geen traditionele school, maar een moderne onderwijsomgeving waar theorie en praktijk vloeiend in elkaar overlopen. Vernieuwend is de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Verschillende commerciële partijen participeren in het gebouw, zodat een multifunctioneel complex ontstaat. Daarnaast maken diverse sportverenigingen gebruik van faciliteiten in het schoolgebouw, waaronder de kleedruimtes en de kantine met het grote buitenterras.

Het gebouw heeft een uitnodigende en tegelijkertijd markante uitstraling. Wat opvalt zijn de vloeiende vormen van het houten volume boven de open gevel met veel glas. Op het gebied van duurzaamheid wordt gestreefd naar een BREEAM Very Good score door middel van warmtekoudeopslag in de bodem, duurzame materialen, een helofytenfilter voor waterzuivering, een hoge mate van flexibiliteit en een gezond binnenklimaat.

Reageer op dit artikel