nieuws

Leegstand kantoren neemt verder toe

Geen categorie

Steeds meer kantoren staan leeg. In de eerste helft van dit jaar liep de leegstand op naar 7,03 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Dat is ruim 4 procent meer dan in de tweede helft van 2010. NVM Business, de vakgroep die zich binnen makelaarsvereniging NVM met commercieel vastgoed bezighoudt, sprak dinsdag van een recordleegstand. De leegstand komt overeen met 14,4 procent van het kantooroppervlak in Nederland.

Leegstand kantoren neemt verder toe

Ook het aantal verkochte kantoren ligt, met 505.000 vierkante meter in de eerste zes maanden, ver onder het gangbare niveau, stelt de NVM.

De groeiende leegstand komt grotendeels op het conto van het leegvallen van bestaande kantoren. De nieuwbouwmarkt droeg hier, met 10.000 vierkante meter aan nieuw opgeleverde kantoorruimte, amper aan bij.

Maastricht

In het zuidelijke deel van het land steeg het aanbod van kantoorruimte, maar dat had opmerkelijk genoeg weinig invloed op de leegstand. Eindhoven en Maastricht profiteerden bijvoorbeeld van een gestegen vraag naar kantoren.

Het beleggen in kantoren bleef volgens de NVM “redelijk op peil”. Tijdens de eerste zes maanden werd in totaal voor 420 miljoen euro in kantoren belegd, zo’n 30 procent van alle investeringen in commercieel vastgoed.

Gebouwd

Makelaar DTZ Zadelhoff berichtte eerder dit jaar nog een leegstand van 6,5 miljoen vierkante meter.

ANP

 

Reageer op dit artikel