nieuws

Koppelstaven stadion ontbraken

Geen categorie

Vier instanties zijn druk met technisch onderzoek naar de ramp waarbij twee doden vielen; de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie en Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Enschede. Die houden de lippen vooralsnog stijf op elkaar. Constructeurs op iets meer afstand van het project ventileerden vrijdag wel steeds stelliger hun vermoedens.

Koppelstaven stadion ontbraken

Zoals oud-hoogleraar constructieleer Jan Vambersky, die zich boog over foto’s uit de bouwfase die staalbouwer Voortman en FC Twente inmiddels van hun site hebben verwijderd. Het viel Vambersky meteen op dat de koppelstaven aan de achterkant van de stalen kapspanten ontbraken. Op een foto van eind juni zijn maar liefst vijf spanten niet gekoppeld. “Ik zou daar beginnen met onderzoek als ze me zouden inschakelen”, meldt de constructeur. “Op dat punt concentreren zich enorme trekkrachten. Er is maar weinig nodig of de spanten verdraaien en de zaak komt naar beneden.”

Lees verder op Cobouw.nl

Gerrit Snellink, docent constructieleer aan de TU Twente onderschrijft dat.

Reageer op dit artikel