nieuws

Gemeentehuis Leudal in gebruik genomen

Geen categorie

Deze week is het nieuwe gemeentehuis van Leudal in gebruik genomen. Van aken architecten (VAA) tekende voor het ontwerp. Het ontwerp bestaat uit drie hoofdvolumes: twee kantoorvleugels en een personeelsrestaurant. De volumes staan om een binnenplaats waardoor het wordt afgeschermd van de provinciale weg.

Gemeentehuis Leudal in gebruik genomen

 

De opgetilde en transparante ronde raadzaal is als vierde volume op de dorpskern gericht. Het markeert de entree naar de binnenplaats. In de avonduren fungeert de verlichte raadzaal als een grote lantaarn aan de rotonde.

Schuine, natuursteen leiden dakvlakken kenmerken de twee lange kantoorvleugels en refereren aan de veel voorkomende boerderijen en schuren in het buitengebied. De materialisering zorgt voor het contrast tussen de geluidsbelaste en –luwe gevels.

De buitengevels zijn uitgevoerd in baksteen waarin kleine openingen zijn aangebracht met diep terug liggende kozijnen. De binnengevels rondom de binnenplaats zijn bekleed met hout en voorzien van grote puien die vlak in de lijn van de gevel liggen. Op de hoeken van de buiten- en binnengevel is een uiterst scherp detail gemaakt waarin baksteen en hout onder verstek op elkaar aansluiten.

 Leudal van Aken Architecten 

Het nieuwe gemeentehuis is door van aken architecten duurzaam uitgevoerd. Naast warmte- en koudeopslag in de bodem is het dak van het restaurant bedekt met sedum. De raadzaal en de aangrenzende ruimten zijn installatietechnisch losgekoppeld van de rest van het gebouw. Zo kunnen deze in de avonduren zelfstandig opereren. De bomen en wadi’s op het parkachtige parkeerterrein stimuleren de biodiversiteit en zorgen voor de opvang en infiltratie van hemelwater.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels