nieuws

Expositie fotografie van Charlotte Perriand in Parijs

Geen categorie

Charlotte Perriand is één van de grote dames in de Europese designgeschiedenis. De expositie in Le Petit Palais in Parijs, waar onze auteur Marc Dubois ging kijken, benadert haar vanuit een andere invalshoek, namelijk als fotograaf en geëngageerd kunstenaar.

Expositie fotografie van Charlotte Perriand in Parijs

 

Van 1927 tot 1937 werkte Perriand in het bureau van Le Corbusier en in 1928 en 1929 ontstaat het meubilair, dat maar al te vaak uitsluitend aan Le Corbusier wordt toegeschreven. Zonder de inbreng van Perriand zouden deze ‘iconen’ echter ondenkbaar zijn geweest.

Eind jaren dertig werkt Perriand nog samen met Pierre Jeanneret en Jean Prouvé. Tijdens de WOII verblijft Perriand in Japan en in het voormalige Indochina. Na de oorlog, tussen 1946 en 1949, ontstaat er opnieuw een samenwerking met Le Corbusier voor de keukens en het meubilair van de Unité d’habitation in Marseille. Het grote retrospectief in Centre Georges Pompidou in 2005 legde het hoofdaccent op haar meubilair, haar werk in Japan, de kantoren voor Air France en haar grote bijdrage in het ontwerp van het skioord Les Arcs. 

Meuble de séparation, een ontwerp van Charlotte Perriand. 

Fotograaf en kunstenaar

De expositie Charlotte Perriand, de la photographie au design, die tot 18 september loopt in Le Petit Palais te Parijs, benadert deze dame vanuit een andere invalshoek, Perriand als fotograaf en geëngageerde kunstenares. Het medium fotografie hanteerde zij op verschillende niveaus.

De expositie toont 430 foto’s, opnames van gebouwen en bruggen, maar vooral het menselijk lichaam, de bergen en gevonden objecten in de natuur. De affiniteit voor stenen en skeletten van dieren komt ook voor in de schilderijen van Le Corbusier en Fernand Léger rond 1930. De fascinatie voor L’Art Brut vertaalt zich ook in Perriands meubilair: zij maakt een reeks houten tafels met een organische vormgeving. De strakke mechanische taal van de jaren twintig wordt vervangen door een poëtische, natuurlijke verschijning.

 

Charlotte Perriand en montagne vers 1930

Aanklacht

Fotografie wordt ingezet met een uitgesproken politieke boodschap. In 1936 ontstaat de grote fotomontage, een lange wand met als thema La Grande Misère de Paris. In de tijd van het Front Populaire is het een aanklacht tegen de miserabele woontoestanden en een pleidooi voor nieuwe woningen. Arthur Rüegg maakte een reconstructie in opdracht van het Museum für Gestaltung in Zürich en die wordt in Parijs opnieuw gepresenteerd. Dit werk op ware grootte toont de grote visuele kracht tussen tekst en beeld.

Fotomontages

Perriand was goed bevriend met Fernand Léger, beiden hadden een atelier in hetzelfde gebouw. Dit resulteerde in 1937 in grote fotomontages in het Paviljoen van de Franse Landbouw tijdens de Internationale Expositie van Parijs. Ook dit werk wordt op ware grootte gepresenteerd, evenals een maquette die het ensemble documenteert.

Fotografie geïntegreerd in meubilair

De expositie biedt een unieke gelegenheid om een aantal van haar tafelontwerpen te zien, hoofdzakelijk uit privécollecties. Perriand is mogelijk ook de eerste persoon die fotografie integreerde in het meubilair. Het geheel is een mooie aanvulling en correctie op het retrospectief van 2005.

 

Ligstoel Tokyo werd dit jaar door Cassina opnieuw in productie genomen. 

Het bevestigt de grote veelzijdigheid van Perriand, voor velen te lang gezien als een medewerkster van Le Corbusier. Dat het wereldberoemde meubilair uit 1929 op haar naam kan worden gezet wordt bevestigd door het gegeven dat het meubelbedrijf Cassina, die de meubelen van ‘Le Corbusier’ nog steeds produceert, de royalty’s betaalt aan de familie Perriand.

Voor Le Petit Palais staat een replica van Le refuge tonneau uit 1938, die zij samen met Pierre Jeanneret ontwierp, een metalen schuilplaats voor in het gebergte. Gelijktijd verscheen een boek samengesteld door Jacques Barsac en Pernette Perriand-Barsac: Charlotte Perriand et la photographie – l’oeil en éventail (uitgegeven door Editions 5 Continents in Milaan).
Marc Dubois

 

Reageer op dit artikel