nieuws

Duurzaam asielzoekerscentrum / recreatieoord

Geen categorie

Op het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest worden 141 duurzame woningen, drie dienstengebouwen en een school gebouwd. De woningen zijn ontworpen op een toekomstige functieverandering naar recreatiebestemming.

Duurzaam asielzoekerscentrum / recreatieoord

DP6 architectuurstudio maakte het ontwerp in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Flexibiliteit en duurzaamheid vormden de belangrijkste uitgangspunten. Om aan te sluiten bij de gebouwen in de Noordoostpolder hebben de gebouwen een kapvorm. De gebouwen liggen rond een dorpsplein.

DWA installatie- en energieadvies heeft de duurzaamheidsambitie concreet gemaakt en vertaald naar een realiseerbaar plan. De woningen hebben een zonneboiler, een energiedak ten behoeve van de regeneratievoorziening van het WKO-systeem en een warmteterugwinsysteem in de afvoer van de douches. Ook de materialen zijn geselecteerd op basis van duurzaamheid. De gebouwen zijn aangesloten op een centrale energievoorziening waardoor ze van warmte en koude worden voorzien. Warmte en koude wordt in de gebouwen met vloerverwarming en -koeling afgegeven. Daarnaast wordt warmte direct gebruikt voor warm tapwater. Dankzij deze toepassingen komt de EPC van de woningen uit op 0,52.

Op basis van een VO+ is het project aanbesteed in de vorm van een geïntegreerd contract DBM (Design, Build en Maintanance).

Reageer op dit artikel