nieuws

Domus Technica wint Renzo Piano Foundation Award

Geen categorie

Domus Technica, Immmergas Center for Advanced Training is het beste gebouw van een veelbelovende Italiaanse architect onder de 40. Het ontwerp is van Studio Iotti + Pavarani Architetti. Voor deze Renzo Piano Foundation Award, een initiatief van de AIAC (Italiaanse Association of Architecture and Criticism), waren 70 projecten in de race. Het enige jurylid, Renzo Piano, selecteerde de uiteindelijke winnaar.

Domus Technica wint Renzo Piano Foundation Award
[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]

 

Het Immmergas Center for Advanced Training Center is opgeleverd in 2010 in Brescello, regio Emilia, Italië. Immergas doet onderzoek naar vernieuwde technologieën en productietechnieken op het gebied van natuurlijke energiebronnen. Het centrum bestaat uit instructieruimtes en showrooms waar technici en professionals worden getraind in de nieuwste technieken.

Het gebouw is verdeeld in twee niveaus. De belangrijkste daarvan, op de begane grond, bevat een ruim atrium dat naar vier onderzoeksruimtes (zonne-energie en fotovoltaïsche systemen) opent. Centraal op dit niveau ligt de onderzoeksruimte naar energie-opslag. Op het bovenste niveau bevindt zich een vergaderzaal dat naar een terras leidt met uitzicht op een kunstmatig landschap. Het landschap is opgebouwd uit afwisselend verharde oppervlakken, groene vlakken en gekantelde geglazuurde oppervlakken die de zonne-en fotovoltaïsche panelen ondersteunen.

De constructie rust op een zware voet met ‘wortels’ naar de grond. Het doorschijnende compacte volume verwijst naar de industriële roepingen van de regio maar wil tegelijkertijd ook de vernieuwde technieken die in de regio plaatsvinden belichten. Door gebruik te maken van Uglas in de gevel wisselt onder invloed van de weersomstandigheden en op basis van het tijdstip van de dag of de seizoenen, het karakter van de gevel. In de avond transformeert het gebouw, dankzij het verlichtingssysteem dat wordt gevoed door energie uit de fotovoltaïsche cellen, tot een baken van licht.

piano 

Zoals te verwachten van een gebouw dat is bedoeld voor onderzoek naar hergebruik van natuurlijke energiebronnen is het gebouw zelfvoorzienend. De installaties die in de vier onderzoeksruimtes op de begane grond zijn aangebracht produceren, met behulp van diverse technieken, genoeg brandstof om aan de energievraag te voldoen.

Iotti + Pavarani Architetti is opgericht in 2001 door Paolo Iotti en Marco Pavarani. Het bureau heeft sinds de oprichting verschillende prijzen in de wacht gesleept. Het merendeel van de winnende ontwerpen is inmiddels gebouwd. De overige bevinden zich nog in diverse stadia van het ontwerpproces. Onder deze projecten bevinden zich het masterplan voor een complex van 20 ha in Riga (Letland), een masterplan voor een gebied in Neurenberg, Duitsland en een plan voor een woongebied in Ferrara, Italië. In 2004 won het bureau een Europese prijs voor een nieuwe stadion in Siena. In 2003 ontving het bureau een eervolle vermelding voor hun Peace en Freedom Monument in Correggio, Italië als onderdeel van de Gouden Medaille voor de Italiaanse architectuur. Dit jaar ontvingen zij eerder de nationale architectuurprijs Ance IN/Arch IV.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels