nieuws

De Architekten Cie. wint Kaohsiung Port Station Urban Design Competitie

Geen categorie

De Architekten Cie. heeft de competitie voor het Kaohsiung Port Station Urban Design in Kaohsiung (Taiwan) gewonnen. Het 15,42 ha grote bouwterrein, bestaande uit het vervallen spoorwegemplacement van de oude haven in Kaohsiung, zal worden omgevormd tot een levendig en nieuw stadsdistrict rondom een langgerekt park dat het culturele en historische erfgoed van deze plek moet benadrukken.

De Architekten Cie. wint Kaohsiung Port Station Urban Design Competitie

 Het team onder leiding van de associates Jason Lee en Patrick Koschuch, werkte samen met Rosetta Elkin van RSE Landscape aan het winnende voorstel.

Het terrein vormt nu een barrière tussen twee belangrijke stadsgebieden: de districten Hamasen en Yancheng. Het stadsbestuur wil dat het juist een verbindend element wordt in de stadsstructuur. De vroegere functie moet worden benadrukt, terwijl tegelijkertijd nieuwe functies en gebouwen worden geïntroduceerd.

 

Centraal museum

In het voorstel worden nieuwe stedelijke blokken voor gemengd gebruik, commerciële gebieden, gerenoveerde/gerestaureerde industriële gebouwen voor kunststudio’s en galerijen, het spoorwegemplacement, de rails en stationsgebouwen verweven met een nieuw langgerekt park, waarin het centrale aspect wordt gevormd door een historisch museum (binnen en buiten) over de industriële geschiedenis van het gebied en de stad. Door de museologische functie te combineren met het park komt het voorstel tegemoet aan de dubbele doelstelling van historisch behoud/herbeleving en ecologische duurzaamheid. Het ontwerp van het park zelf volgt de oude rails en legt het zwaartepunt op een doorgaand voet- en fietspad in de lengterichting van het park. Het landschap is bovendien zodanig opgebouwd dat de verbindingswegen voor voertuigen op het terrein en de voet- en fietspaden in het park elkaar nooit kruisen. Eén van de iconische elementen in het ontwerp is een combinatie van een landbrug, museologische voorzieningen en andere functies.

 

Room with a view

Vanuit het oogpunt van urbanisme probeert het voorstel de bestaande morfologie van stedelijke blokken op gepaste wijze uit te breiden met een adequate mengeling van functies (van puur commerciële blokken tot pure woonblokken) op basis van de onderlinge relaties en individuele omstandigheden. De buitenkant en manier van plaatsing van de gebouwen van elk blok zorgen voor minimale opwarming door de zon en maximale dwarsventilatie door het blok. Bovendien is ervoor gezorgd dat alle bewoners een goed uitzicht hebben.

Reageer op dit artikel