nieuws

Benthem Crouwel ontwerpt duurzaam datacenter

Geen categorie

Benthem Crouwel Architekten maakte voor Equinix, leverancier van datacenterdiensten, een ontwerp voor een duurzaam datacenter in het Amsterdam Science Park. Het complex bestaat uit een kantoorgebouw en een datagebouw van in totaal 6400 vierkante meter vloeroppervlak.

Benthem Crouwel ontwerpt duurzaam datacenter

 

Uit veiligheidsoverwegingen liggen de gebouwen op een betonnen platform dat omringd wordt door water. Het volume van het datacenter is 107m lang, 58m breed en 23,4m hoog. Alle datavloeren en andere vitale onderdelen worden uit veiligheidsaspecten boven het NAP-hoogtepeil geplaatst. Hiervoor wordt het datagebouw 4.2 m boven maaiveld getild waarbij de tussenruimte gebruikt wordt voor diverse logistieke functies, zoals laden en lossen en opslag.

Het datacenter wordt uitgevoerd als een gesloten blok. Voor de inpassing van de volumes in stedebouwkundige plan van het Amsterdam Science Park zijn maat en schaal aangepast. Door in de gevel de technische ruimten te onderscheiden van de datavloeren wordt de structuur van het gebouw zichtbaar. Ook wordt een gelaagdheid in de gevels zichtbaar. Door een dubbele huid van blank geanodiseerde, aluminium lamellen krijgt het gebouw diepte. De lamellen worden in drie posities gefixeerd; open, gesloten en half open. De gevels rond de datavloeren worden gesloten uitgevoerd. Ter plaatse van de technische ruimten en de klantengangen worden de lamellen half open gefixeerd. Hierdoor zijn noodzakelijke technische openingen in de ‘binnengevel’ mogelijk zonder dat deze zich aan de buitenzijde tonen. De ruimte onder het gebouw wordt omsloten door horizontale lamellen, waarmee de transparantie behouden blijft.

Het kantoorgebouw bestaat uit twee L-vormige volumes die gespiegeld op elkaar zijn gestapeld. De ontvangst- en gemeenschappelijke functies zijn in het onderste L-volume geplaatst . In het bovenste L-vormige volume bevinden zich de kantoorfuncties. Deze opzet zorgt ervoor dat het relatief geringe programma van het kantoorgebouw aansluit op het grote datacenter en zich richting Science Park duidelijk definieert.

De lamellen van het kantoorgebouw zullen, in tegenstelling tot de lichte lamellen van het datagebouw, door het zwart geanodiseerde aluminium een donkere kleur krijgen. Op het snijvlak van de L-vormige volumes worden de lamellen onderbroken, zodat de twee volumes duidelijk leesbaar zijn. Het atrium wordt omsloten door een heldere, open glasgevel.

Het nieuwe LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) gecertificeerde datacenter gaat gebruik maken van warmte- en koudeopslag in de grond om het gebruik van mechanische koeling waar mogelijk te voorkomen. De overtollige warmte verwarmt de naburige gebouwen en wordt beschikbaar gesteld voor andere toepassingen door derden.

Na de zomer wordt gestart met de uitvoering. De eerste fase van het nieuwe datacenter wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2012 opgeleverd.

Reageer op dit artikel