nieuws

‘Architecten zijn slechte ondernemers’

Geen categorie

Architecten hebben nog veel te leren als het om ondernemen gaat. Dat stelt Platform GRAS naar aanleiding van de Prijsvraag Architect + Ondernemerschap. De Stichting Academie van Bouwkunst initieerde de prijsvraag juist om architecten te bewegen om hun ondernemerschap te tonen. De winnaars worden vrijdag 8 juli bekend gemaakt.

‘Architecten zijn slechte ondernemers’

De jury, bestaande uit (oud) Rijksbouwmeester Liesbeth van de Pol, corporatiedirecteur Pieter Bregman en architect Paul van Bussel vond het geen sinecure om die winnaars aan te wijzen. “We misten creativiteit, scherpte, echt vernieuwende samenwerkingsverbanden, spannende en verrassende ideeën, overtuigende verdienmodellen en diepgang.” Gelukkig herkende de jury wel veel bevlogenheid en enthousiasme en prees zij de helderheid van de winnende plannen.

Proactievere opstelling

Overtuigd van de waarde die de architectuur heeft voor cultuur, economie en maatschappij vindt de jury dat architecten zich veel proactiever moeten opstellen: “Leg contact met andere disciplines; ga onverwachte samenwerkingen aan en durf een stap verder te zetten: hands on.” Ook zal het ondernemerschap een veel centralere plek moeten krijgen in het onderwijs aan Technische Universiteiten en Academies van Bouwkunst.

Uitreiking en symposium

Op vrijdag 8 juli om 15:00 uur worden de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt in de School van de Architectuur aan de Zuiderkuipen 19 in Groningen. Daarna geven ondernemer Hans Broekhuis, architect Paul van Bussel, organisatieadviseur Jaap Neijzen en conceptregisseur en oud corporatiedirecteur Han Michel hun visie op het ondernemerschap van de architect.

Laatste actie stichting

De prijsvraag en het symposium zijn de laatste actie van de Stichting Academie van Bouwkunst Noord die in 1994, eveneens met behulp van een prijsvraag, de bouw van de nieuwe School van de Architectuur Groningen mogelijk maakte. Nu heft de Stichting zich op met een project dat ten goede komt aan een nieuwe generatie Nederlandse architecten.

 

Reageer op dit artikel