nieuws

Update ‘Meet’ de Architect @ Pakhuis de Zwijger

Geen categorie

Op 6 juli vindt de eerste editie van ‘Meet’ de Architect in Pakhuis de Zwijger plaats. Tijdens dit evenement brengen de redactie, architecten, fotografen en andere professionals het juninummer en de website tot leven, met presentaties van state of the art-onderzoeken en ontwerpen, innovaties en producten.

Update ‘Meet’ de Architect @ Pakhuis de Zwijger

De eerste editie van ‘Meet’ de Architect in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam krijgt al vorm! Hieronder vind je een update van ons programma. De avond start om 19:30 uur.

Musicerende architect

We beginnen en eindigen de avond met een optreden van architect Mathijs Cremers onder de naam yellowKEP. Hij is werkzaam als projectarchitect bij Bureau SLA en maakt tevens al jaren muziek. Op zijn audioblog kun je alvast luisteren naar de liedjes die Mathijs maakt: “Hier verzamel ik mijn schetsen, zij aan zij met foto’s die ik maakte in het tijdsgewricht waarin ook het liedje ontstond. Ik verzamel het voor mezelf, maar meekijken en luisteren mag altijd.”

 
Mathijs Cremers van yellowKEP

Stand-up column

Voor het juninummer schreef Vincent de Bruijn van Broos de Bruijn Architecten een column, getiteld ‘De architect als pragmatisch realist’. Zijn bureaupartner Dennis Broos komt langs om in slechts een paar minuten de stellingname van het bureau uit de doeken te doen: ‘Haal Architectuur met de hoofdletter A uit de culturele hoek en zet haar met beide voeten in de klei’.

 
Broos de Bruijn Architecten houdt bureau in het Schieblock in Rotterdam

Pitch je bureau

Op de website van de Architect is het mogelijk om als architectenbureau een portfolio aan te maken. Eén van de laatste bureaus die zijn portfolio heeft toegevoegd is ZZDP Architecten uit Amsterdam. In een korte pitch profileren Joris Deur en Adam Smit live hun bureau.

 

Bouwstop voor museumdirecteuren?

Op de website van de Architect bericht de redactie al maanden lang over de vorderingen van de bouw van het Nationaal Historisch Museum. Het laatste bericht is dat er helemaal geen gebouw meer komt. Is dit een gemiste kans? Of is een gebouw helemaal niet nodig in dit digitale tijdperk? Het NHM zelf vindt natuurlijk een eigen gebouw van levensbelang. Op de site van het museum stond een oproep voor plannen voor het ideale musem. De jonge Architecten hebben hierop gereageerd met een plan dat ze in een korte pitch komen toelichten. 

 
Het plan van Mecanoo voor het NHM is voorgoed van de baan….

Wind en lucht

Recent leverde UNStudio een overheidskantoor in Groningen op. Gerard Loozekoot (partner bij UNStudio) komt vertellen over de rol die de gevel speelt in het klimaat van zowel het gebouw als de omgeving. Zo weren de vinnen in de gevel het zonlicht en weerkaatsen dat tegelijkertijd, zodat het via het plafond binnenkomt. Daarnaast wordt de wind langs het gebouw in delen afgevoerd om te voorkomen dat het te hard gaat stormen in het naastgelegen Sterrebos. 

 
Het ontwerp voor het overheidskantoor bestaat uit een 92 meter hoog asymmetrisch complex met aerodynamische golvende rondingen. Fotograaf Ronald Tilleman/DAPh

Madrid RIO in perspectief

In het juninummer staat een uitgebreid artikel over het park Madrid Rio, ontworpen door West 8 en Mrio Arquitectos. Het plan bestaat uit zeven deelontwerpen, waarvan de Salón de Pinos de ruggengraat vormt. Dit is een zes kilometer lang groen lint dat soms breed is en soms smal en de verschillende bestaande en nieuwe publieke ruimte aan elkaar verbindt. Fotograaf Jeroen Musch reisde een paar keer af naar Spanje om het 120 hectare grote gebied in beeld vast te leggen. Hij onthult in Pakhuis de Zwijger hoe hij te werk is gegaan.

 
De verschillende parken van Madrid RIO worden ook door skaters veel gebruikt.  Fotograaf Jeroen Musch

Aanmelden?

Enthousiast geworden? Wil je deze avond absoluut niet missen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar architect@sdu.nl. Hopelijk zien we jullie 6 juli! De avond is gratis toegankelijk, dus neem gerust iemand mee.

Reageer op dit artikel