nieuws

UPC kantoor Leeuwarden krijgt BREEM NL Excellent

Geen categorie

Het nieuwe UPC kantoor in Leeuwarden heeft het BREEM NL Excellent nieuwbouw ontwerpcertificaat gekregen. Het gebouw is in opdracht van JOIN en UPC ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter en wordt op dit moment gerealiseerd.

UPC kantoor Leeuwarden krijgt BREEM NL Excellent

Het ontwikkelproces is vanaf de initiatief fase tot en met het definitief ontwerp doorlopen in samenwerking met Deerns (installatieadviseur), Traject (kostenadviseur), Jansen Wesselink (constructeur), Van Wijnen Gorredijk (bouwkundige aannemer), Wolter en Dros Groningen (installatie aannemer) en UPC.

In het gebouw worden twee afdelingen samengebracht die nu verspreid liggen in de stad. Het kenmerkt zich door een gezond binnenklimaat, slim en flexibel ruimtegebruik en de aanwezigheid van ontspannings- en concentratieplekken. Er zijn grote, open werkvloeren en twee atria zorgen voor daglicht en uitzicht, net als de de hoge ramen en plafonds rondom de werkplekken. Aan de noordzijde van het gebouw komt een dakterras.

 

De parkeerzone onder het gebouw is voor een deel verdiept om een directe verbinding met buiten te kunnen maken, zonder een hele verdieping te overbruggen. Aan de kant van de Harlingertrekvaart is het gebouw iets opgetild om ruimte te bieden aan het verkeer naar de parkeergarage. Aan de andere, groene, zijde is het gebouw juist iets verlaagd om een connectie te maken met het park.

Duurzame kenmerken

  • PV-cellen op het bovenste dak (450m2 effectief)
  • Groendak op het lager gelegen dak, met een terras
  • Vogelnestjes aan de gevel om de stadsvogel de gelegeheid te geven terug te keren in de stad
  • Grijs water circuit, voor het spoelen van de toiletten en het besproeien van de planten in de atria
  • Toiletten met een 4-literspoeling, waterloze urinoirs
  • Lamellen aan de zuidgevel voor het tegengaan van zon inval
  • Overige gevels geen zonwering, maar smalle ramen met diepe neggen die in aluminiumkleur zijn uitgevoerd zodat het daglicht maximaal op de werkvloer wordt geprojecteerd
  • Daglichtafhankelijke regeling voor de armaturen
  • Hoge plafonds, 3,15 meter aan de gevelzijde en 2,85 meter in het overige deel om maximaal het daglicht op de werkvloer te kunnen benutten,
  • Klimaatplafonds gekoppeld aan de warmte- koude opslag zorgen voor een uitgebalanceerd klimaat voor de druk bezette call-centers
  • Twee atria met brede balkons, om maximaal daglicht in het gebouw te krijgen en om medewerkers middels de brede balkons direct in een ontspan sfeer te brengen
  • Ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van de lift, daarom veel trappen in het gebouw
  • Twee liften met een energie terugwin-unit
  • Warmte Koude Opslag (WKO)
  • Compacte en goed geïsoleerde (Rc = 5,0) gebouw schil
  • Lage EPC waarde van 0,548
  • Gebruik van het water uit het naastgelegen kanaal (Harlingertrekvaart) voor stabilisatie van de bronnen
  • Ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van de auto, maar in de parkeergarage vier elektrische oplaad punten voor de auto’s of scooters
Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels