nieuws

Rijksgebouwendienst gaat BIM voorschrijven bij geïntegreerde contracten

Geen categorie

De Rijksgebouwendienst gaat vanaf november ‘Building Information Modelling’ (BIM) voorschrijven bij geïntegreerde contracten. Dat maakte directeur-generaal Peter Jägers vandaag bekend op het congres over BIM van UNETO-VNI.

Rijksgebouwendienst gaat BIM voorschrijven bij geïntegreerde contracten

Met het voorschrijven van BIM wil de Rijksgebouwendienst vermindering van de faalkosten bereiken en goed beheer van het gebouw en de gebouwenvoorraad.

Inhaaloperatie revisie- en ruimtelijk tekenwerk

De Rijksgebouwendienst bezit ongeveer 7 miljoen m2 in 2000 objecten zoals kantoren,gevangenissen, rechtbanken en musea. Jägers: “Wij hebben onvoldoende aandacht gehad voor de koppeling van goed tekenwerk aan andere gebouwinformatie. We zijn daarom bezig met een inhaaloperatie van het revisie- en ruimtelijk tekenwerk.”

Beperken van faalkosten

Daarnaast heeft de organisatie te maken met een toename van faalkosten door de toenemende complexiteit van gebouwen en installaties. BIM kan een grote besparing op die kosten opleveren.

Puur als opdrachtgever

BIM helpt de Rijksgebouwendienst voorts bij haar keuze om zich volledig te richten op professioneel opdrachtgeverschap. Alle taken die niet strikt genomen tot het opdrachtgeverschap behoren, worden in de markt gezet. De dienst gaat voorschrijven welke informatie zij nodig heeft voor de uitvoering van het contract- en vastgoedbeheer van haar totale voorraad. Daarbij worden strakke normen gehanteerd, om te voorkomen dat contracten nuanceverschillen nodig hebben.

Oplossingen uit de markt

Ook Rijkswaterstaat, de Bouw Informatie Raad en het Opdrachtgeversforum gaan BIM normen voorschrijven. De partijen roepen de markt op om oplossingen te ontwikkelen waarmee zij aan die BIM normen kunnen voldoen.

Reageer op dit artikel