nieuws

Reisverslag Chinese megasteden gebundeld

Geen categorie

Onze schrijvers achter de column ‘Groeten uit’, Michiel Hulshof en Daan Roggeveen hebben hun onderzoek naar ontluikende miljoenensteden in het hart van China afgerond. De resultaten zijn gebundeld in het nieuwe boek ‘How the City Moved to Mr. Sun’.

Reisverslag Chinese megasteden gebundeld

 

 

Sinds februari 2009 werken Hulshof en Roggeveen samen in het Go West Project, een denktank die zich richt op nieuwe Chinese megasteden. Bijna twee en een half jaar lang reisden ze naar steden als Wuhan, Zhengzhou of Chongqing die qua omvang kunnen concurreren met wereldsteden als Rio de Janeiro, Londen of Moskou, maar nog vrijwel onbekend zijn in de rest van de wereld.

In How the City moved to Mr Sun werpen journalist Hulshof en architect Roggeveen licht op deze onbeschreven megasteden. Het boek beschrijft tot in detail de mensen die worden meegezogen in een almaar voortdenderend proces: boeren die hun huizen afbreken en vervangen door zelfontworpen flats, die op hun beurt weer worden gesloopt door stadsbesturen onder het mom van vooruitgang. Architecten die klagen dat de steden sneller groeien dan zij ze kunnen ontwerpen. En Chinese overheidsofficials, die verbazingwekkend openhartig zijn over de schaduwzijden van het succes.

Het Go West Project wil met dit (beeld)verslag de bestaande voordelen over de Chinese samenleving ontkrachten. Daarnaast vraagt het zich af of China haar triomftocht van baksteen en beton kan omvormen tot een model dat de wereld zal veroveren.

How the City Moved to Mr. Sun – China’s New Megacities verschijnt in september 2011. Het boek is te bestellen via: Sunarchitecture

 

Reageer op dit artikel