nieuws

Programma Meet de Architect compleet

Geen categorie

Op 6 juli vindt de eerste sessie van Meet de Architect in Pakhuis de Zwijger plaats. Het programma is inmiddels compleet! Tijdens deze avond brengen de redactie, architecten, fotografen en andere professionals het juninummer en de website tot leven.

Programma Meet de Architect compleet

 

19:30 Inloop onder begeleiding van een musicerende architect 

We beginnen en eindigen de avond met een optreden van architect Mathijs Cremers onder de naam yellowKEP. Hij is werkzaam als projectarchitect bij Bureau SLA en maakt tevens al jaren muziek. Op zijn audioblog kun je alvast luisteren naar de liedjes die Mathijs maakt: “Hier verzamel ik mijn schetsen, zij aan zij met foto’s die ik maakte in het tijdsgewricht waarin ook het liedje ontstond. Ik verzamel het voor mezelf, maar meekijken en luisteren mag altijd.”


Mathijs Cremers van yellowKEP

20:00 Opening door dagvoorzitter Harm Tilman 

 

20:05 Stand-up column

Voor het juninummer schreef Vincent de Bruijn van Broos de Bruijn Architecten een column, getiteld ‘De architect als pragmatisch realist’. Zijn bureaupartner Dennis Broos komt langs om in slechts een paar minuten de stellingname van het bureau uit de doeken te doen: ‘Haal Architectuur met de hoofdletter A uit de culturele hoek en zet haar met beide voeten in de klei’.


Broos de Bruijn Architecten houdt bureau in het Schieblock in Rotterdam

20:10 Lessen van de Zuiderburen 

Christoph Grafe, directeur VAI (Vlaams Architectuur Instituut), zal veretllen over hoe Vlaamse interieurarchitecten werken, hoe hun relatie met de opdrachtgever is, hoe zij zich opstellen in het krachtenveld van een ontwerp en hoe zji het voor elkaar krijgen om van die verstilde, pure interieurs te maken. Dit alles zal hij in perspectief plaatsen onder het mom van: wat kunnen Nederlandse architecten hiervan kunnen leren?  


De Loketten in Brussel door Farris.Schöning.  Fotograaf Ilse Liekens

20:25 Pitch je bureau

Op de website van de Architect is het mogelijk om als architectenbureau een portfolio aan te maken. Eén van de laatste bureaus die zijn portfolio heeft toegevoegd is ZZDP Architecten uit Amsterdam. In een korte pitch profileren Joris Deur en Adam Smit live hun bureau.

20:30 Energieneutraal in 2050?

In 2050 kan de gehele wereld over duurzame energie beschikken die vrijwel volledig is gebaseerd op hernieuwbare bronnen. Dat dit mogelijk is met het gebruik van bewezen technieken en met onverminderd hoge levensstandaard bewijzen Ecofys en OMA (AMO) in The Energy Report dat ze in opdracht van het Wereld Natuur Fonds samenstelden. Reinier de Graaf (partner directeur AMO) komt deze avond het rapport toelichten waarna er ruimte is voor discussie.


Kaart van de wereld met een mogelijk toekomstig energiegrid dat de hele wereld met elkaar verbindt.

21:00 Bouwstop voor museumdirecteuren?

Op de website van de Architect bericht de redactie al maanden lang over de vorderingen van de bouw van het Nationaal Historisch Museum. Het laatste bericht is dat er helemaal geen gebouw meer komt. Is dit een gemiste kans? Of is een gebouw helemaal niet nodig in dit digitale tijdperk? Het NHM zelf vindt natuurlijk een eigen gebouw van levensbelang. Op de site van het museum stond een oproep voor plannen voor het ideale museum. De jonge Architecten hebben hierop gereageerd met een plan dat ze in een korte pitch komen toelichten.


Het plan van Mecanoo voor het NHM is voorgoed van de baan….

21:05 Wind en lucht

Recent leverde UNStudio een overheidskantoor in Groningen op. Gerard Loozekoot (partner bij UNStudio) komt vertellen over het proces waarin de gevel tot stand is gekomen. De vinnen in de gevel het zonlicht en weerkaatsen dat tegelijkertijd, zodat het via het plafond binnenkomt. Daarnaast wordt de wind langs het gebouw in delen afgevoerd om te voorkomen dat het te hard gaat stormen in het naastgelegen Sterrebos. Dit mooie staaltje techniek is echter niet zonder slag of stoot gerealiseerd. Loozekoot gaat in op de strubbelingen die hij als architect ondervond.


Het ontwerp voor het overheidskantoor bestaat uit een 92 meter hoog asymmetrisch complex met aerodynamische golvende rondingen. Fotograaf Ronald Tilleman/DAPh

21:30 Onix in perspectief

Fotograaf Rob de Jong van SaPh zal door onze eindredacteur Sander Woertman worden geïnterviewd over zijn fotorapportage van de Dagbesteding in Noordwijk, ontworpen door Onix. Het programma is ondergebracht in verschillende kleine gebouwen rond twee erven.Veel cliënten van de dagbesteding ervaren hun omgeving als fragmenten die ze in hun hoofd tot een beeld vormen. Dit heeft Onix als uitgangspunt genomen voor het architectonisch concept. Wat wil Rob met zijn foto’s vertellen? Hoe plant hij een dergelijke fotorapportage?

21:45 drinkmeet

Klets bij met vakgenoten. Luister naar de muziek van Mathijs Cremers, YellowKEP. Bekijk de mooiste producten uit de productinformatie van het juninummer. Pitch je project of je onderzoek bij één van onze vakredacteuren en maak kans op een publicatie in of op de Architect.

Aanmelden?

Enthousiast geworden? Wil je deze avond absoluut niet missen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar architect@sdu.nl. Hopelijk zien we jullie 6 juli! De avond is gratis toegankelijk, dus neem gerust iemand mee.

Reageer op dit artikel