nieuws

Presentatie plannen NEO Brussel

Geen categorie

KCAP Architects & Planners presenteren vandaag hun visie voor het project NEO Brussel. Het team, waarin KCAP samenwerkt met adviseurs Arup en Fakton, won in september 2010 de internationale prijsvraag. De locatie, het Heizelgebied, is één van de meest strategische locaties in de Brusselse metropool. Het ontwerp voor NEO Brussel heeft tot doel de betekenis van de Heizel te versterken, te kwalificeren en een kader voor duurzame ontwikkeling te geven.

Presentatie plannen NEO Brussel

 

Op de locatie van circa 68 hectare wordt een gemengd stedelijk programma gerealiseerd, waaronder een internationaal congrescentrum, een regionaal winkelcentrum, een museum, leisure, een park en woningen. Met een investering van 900 miljoen euro is het Belgiës grootste gemengde stedelijke herontwikkeling.

Het masterplan biedt de mogelijkheid tot het faseren van een gebouwd programma, openbare ruimte en infrastructuur. Fase 1 start naar verwachting vanaf 2014, met de bouw van het winkelcentrum. De voltooiing van het gehele plan is voorzien rond 2025.

Het Heizelgebied heeft een belangrijke sociale, culturele en economische betekenis voor heel België en daarbuiten. Het gebied is na het stadscentrum van belang voor de Brusselse agglomeratie. De Expo, het Stadion, het Atomium en andere toeristische attracties, met meer dan 1,5 miljoen bezoekers vinden daar hun locatie.

NEO Brussel moet de internationale uitstraling versterken en moet een ontmoetingsplek voor mensen worden. Het vormt een vernieuwde toegangspoort tot Brussel, een ‘transferium’ tussen openbaar vervoer en autoverkeer met centrale stedelijke voorzieningen. Daarnaast is NEO Brussel ook een park van meer dan 25 hectare, die toegankelijk is voor alle bezoekers en omwonenden. Deze groene hoofdstructuur biedt sport, fiets- en wandelmogelijkheden.

Reageer op dit artikel