nieuws

Open Oproep: Stedebouwkundige innovatie in internationale context

Geen categorie

Het SfA roept ontwerpers, opdrachtgevers en onderzoekers op om voorstellen in te dienen waarin de ontwikkeling van de Nederlandse stedenbouw in een internationaal perspectief wordt geplaatst. Inzenden kan tot 9 juni. Bij de selectie wordt vooral gelet let op de vraagstelling, de werkwijze en de betrokken deskundigheid en partijen.

Open Oproep: Stedebouwkundige innovatie in internationale context

In het voorstel dient omschreven te zijn welke Nederlandse ruimtelijke opgave centraal staat, waarom men kiest voor de uitwisseling met een specifieke stad, regio of (ontwerp)praktijk en op welke wijze de kennis(uitwisseling) ingezet kan worden in de Nederlandse context.

Achtergrond

Nu de stedenbouw in Nederland stagneert, lijkt het wel alsof we dit werkterrein opnieuw moeten uitvinden. De omslag van een eindbeeldplanning naar een meer organische stedenbouw; de inventieve transformatie van stedelijke gebieden door gerichte, kleinschalige interventies, de herontdekking van de gebruiker als de ultieme belanghebbende, klimaatbestendigheid bevorderen, de vorming van gelegenheidscoalities en meer aandacht voor de keten van ontwikkeling tot en met beheer: dit zijn geen unieke Nederlandse vraagstukken. Toch is een gerichte belangstelling voor buitenlandse praktijken, waar we in de huidige situatie veel van zouden kunnen leren, niet overweldigend.

 

Reageer op dit artikel