nieuws

Ontwikkellab Rotterdam is aanbesteed

Geen categorie

Ontwikkellab Rotterdam is aanbesteed. Het project is een van de meest concrete uitkomsten van de NAi manifestatie ‘Maak Ons Land’, waar werd gezocht naar nieuwe vormen van co-creatie om jongeren deel te laten nemen aan de vormgeving en programmering van hun woon- en leefomgeving.

Ontwikkellab Rotterdam is aanbesteed

Ontwikkellab Rotterdam is ontworpen door de ontwerpcombinatie KrillChristian Müller Architects en wordt gevestigd aan de Rochussenstraat, in een vijftal panden die opdrachtgever woningbouwcorporatie Woonbron ter beschikking heeft gesteld.

De ontwerpcombinatie wilde zelfstandige woonruimtes creëren, alsmede een plek en de faciliteiten waar de jongeren een bedrijf kunnen opstarten. Samen met wijkagenten, corporaties, instanties, buurtbewoners, jongerenwerk en gemeentewerken zijn de eisen geformuleerd waaraan met name de bedrijfsruimte moest voldoen. In een multidisciplinair team is een bedrijfsplan voor het Ontwikkellab opgesteld en Stichting Jong is aangetrokken om het beheer te voeren.

Het ontwerp

Het architectonische ontwerp is gemaakt op basis van het bedrijfsplan. Het gaat uit van een grondige, duurzame renovatie waarbij de kamers worden georganiseerd rond een centrale hal met een dubbel trappenhuis, dat op elke verdieping een openbare voorziening te bieden heeft, van toegang tot een dakterras, tot een vide. Dit maakt het pand tot meer dan een stapeling van kamers en geeft aanleiding tot informele contacten. Op de begane grond wordt de woningscheidende wand tussen twee panden weggehaald en vervangen voor een open stalen constructie om zo ruimte te geven aan de bedrijfsruimte.

In het ontwerp wordt een spel gespeeld met de oude elementen en nieuwe aanpassingen. Historische elementen van het pand worden op de ene plek benadrukt, maar op de volgende rigoureus veranderd. De gevel wordt gerenoveerd en deels teruggebracht naar de oorspronkelijke staat, maar nieuwe dakkapellen en ramen worden, eigentijds uitgevoerd in cortenstaal met structurele beglazing. Tussen de begane grond en de kelderverdieping wordt een strook vloerdelen vervangen door een glazen vloer, waardoor de oude balken in het zicht komen en ruimtelijke en visuele relaties ontstaan tussen de twee verdiepingen.

Reageer op dit artikel