nieuws

Olympische monorail moet kans op Spelen vergroten

Geen categorie

Jaap Ketel en zijn International Monorail Association (IMA) noemen het de Olympische Monorail. In hun plannen moet deze lijn Rotterdam verbinden met Almere Haven.

Olympische monorail moet kans op Spelen vergroten

 

 

 

In totaal gaat het om 105 kilometer met onderweg in elk geval 32 haltes. “Daarmee kan Nederland zich in de kijker spelen van het comité dat besluit welk land de Olympische Spelen van 2028 krijgt toegewezen”, denkt Ketel. Als de rekening in euro’s van 2010 wordt betaald, kost het project in de becijfering van de IMA ruim 4,4 miljard euro. In dat bedrag is 756 miljoen opgenomen voor onvoorziene uitgaven.

‘Monorail’ is de systeemnaam voor een verhoogde baan op pijlers waarop metro-achtige voertuigen rijden. Vergeleken met andere spoorgebonden voertuigen als de metro, lightrail of de trein neemt de monorail weinig schaarse ruimte in het stedelijke gebied in beslag. Niet in de laatste plaats omdat de voertuigen relatief licht zijn en daardoor op steilere hellingen kunnen rijden. De wagons zijn daarbij zodanig geconstrueerd dat ze ook krappere bochten kunnen nemen.

Reageer op dit artikel