nieuws

Muziekcentrum zonder muziek

Geen categorie

Het muziekcentrum MuzyQ, een ontwerp van Paul Verhey – Jo Janssen Architecten, kan wel eens de financiële ondergang worden van het Amsterdamse stadsdeel Oost. Afgelopen week bleek dit uit vertrouwelijk gepubliceerde berichten. Hieruit blijkt dat het stadsdeel voor de financiering van het muziekcentrum een garantstelling van 26 miljoen euro heeft afgegeven aan de FGB Bank.

Muziekcentrum zonder muziek

 

 

Met die garantie kon de Stichting SOS op voordelige wijze geld lenen voor de bouw van het pand in 2008. Mocht het centrum niet aan zijn verplichtingen voldoen dan kan de bank dankzij de garantie terecht bij het stadsdeel. Dit gebeurde vorig jaar voor het eerst toen het centrum, waarin muzikanten oefenruimte kunnen huren, de bezettingsgraad van 20 procent niet haalde.

Volgens stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik van de PvdA lijkt het erop dat het gebouw de garantiestelling de volledige termijn van twintig jaar nodig heeft waarmee het stadsdeel in de financiële problemen komt en naast extra bezuinigingen zelfs onder curatele kan worden gesteld.

Het voorstel is nu om het pand, dat in waarde is gehalveerd, aan te kopen voor 13,5 miljoen euro. Het stadsdeel is hierdoor niet uit de problemen, de garantiestelling kan pas worden beëindigd door het aflossen van de volledige hypotheekschuld. Om nu onder alle financiële kosten uit te komen wordt door het stadsdeel overwogen een melding te maken in Brussel van illegale staatssteun waarmee de garantiestelling van 26 miljoen euro ongeldig wordt verklaard.

Reageer op dit artikel