nieuws

Multifunctionele gevel door UNStudio

Geen categorie

Een gevel die de zoninlaat regelt, de wind reguleert en rekening houdt met de flora en fauna in de omgeving. Dat ontwierp UNStudio voor het nieuwe complex van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen.

Multifunctionele gevel door UNStudio

De nieuwbouw is opgetekend in een glooiende beweging en de scheiding tussen de verdiepingen is duidelijk zichtbaar als witte balk. Dit zijn vinvormige uitsteeksels die bestaan uit aluminium panelen, gemonteerd onder wisselende hoeken. Deze vinnen weerkaatsen het daglicht tot diep in het gebouw, werken in de zomer als zonwering, en breken de wind. Deze laatste eigenschap heeft niet alleen tot gevolg dat gebruikers tot op de hoogste verdiepingen een raam open kunnen zetten, maar ook dat het naast het gebouw gelegen Sterrenbos wordt gevrijwaard van overdadige rukwinden. De trekwind wordt namelijk boven de bomen afgevoerd. Een uitgebreide bespreking van de gevel vindt u in het juninummer van de Architect.

  

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels