nieuws

Lichtdoorlatend beton in Rotterdamse buitenruimte

Geen categorie

In Rotterdam is de eerste toepassing van lichtdoorlatend beton in de Nederlandse buitenruimte te bewonderen. Het gaat om de oriëntatieverlichting van het Oeverpark in de woonwijk Nesselande.

Lichtdoorlatend beton in Rotterdamse buitenruimte

Op de hoekpunten van de betonbanden zijn objecten met lichtdoorlatend beton geplaatst, die de doorgangen naar het achterliggende parkeerterrein markeren.

Marieken Oostrom van Ingenieursbureau Vormtech maakte het lichtontwerp in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam. Bij aanvang van het project was discussie over het wel of niet conventioneel verlichten van de boulevard met standaard lichtmasten. Uiteindelijk was het advies om het gebied relatief donker te laten. Zo blijft het uitzicht over het water behouden en er zijn goed verlichte alternatieve routes. Om een prettig verblijfsgebied te creëren is gekozen voor het aanbrengen van oriënterende lichtaccenten.

Lichtdoorlatend Beton

In het ontwerp van de boulevard zijn lange betonbanden met een dubbele functie toegepast. De banden bakenen de groenperken af en zijn tegelijk een zitobject. Om de verlichting te integreren in dit ontwerp is gekozen voor lichtdoorlatend beton in combinatie met led-verlichting. Het lichtobject is ontwikkeld in samenwerking met Cuprohaag Lichttechniek.

Reageer op dit artikel