nieuws

Duurzaam kunstdepot met kijk-afdeling

Geen categorie

WAD en BAM Utiliteitsbouw hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend voor de realisatie van een complex met depots voor de opslag van kunst en archieven op het businesspark Zuidplaspolder, aan de oostzijde van Rotterdam. De door cepezed ontworpen opslagplaats krijgt een kijkdepot en autarkische eigenschappen.

Duurzaam kunstdepot met kijk-afdeling

In het complex kunnen gebruikers eigen depots huren vanaf 300 m². Het grootste depot is 1.000 m². Elk depot is individueel te klimatiseren op temperatuur (van -10 tot +18 graden Celsius) en luchtvochtigheid. Ook dienstverleners op het gebied van documentmanagement, kunstbeheer en -restauratie en e-depots kunnen zich hier vestigen. Het WAD-complex wordt gebouwd zodra 60% van de beschikbare 10.000 m² is verhuurd aan musea en archiefinstellingen.

Kijkdepot

Het kijkdepot is een beveiligd depot waar bezoekers op laagdrempelige wijze de kunstschatten van Rotterdam en omgeving kunnen bekijken. Hiermee krijgt het businesspark een extra dimensie en kan cultureel erfgoed worden getoond dat normaal gesproken de depots niet uitkomt.

Duurzaam

Het Rotterdams Depot wordt zeer duurzaam. WAD streeft naar de kwalificatie ‘excellent’ van de BREEAM-methodiek. Deze duurzaamheid vertaalt zich naar lage exploitatiekosten voor de huurders van dergelijke depots.

Eeuwigdurend te bewaren

Verder zal het depot voldoen aan de eisen die de Archiefwet stelt aan depots voor de opslag van eeuwigdurend te bewaren archieven. Deze hoge standaard is tevens uitstekend voor de opslag van kunstvoorwerpen.

Reageer op dit artikel