nieuws

Dubbelzinnig spel met monumentaliteit

Geen categorie

“Kenmerkten canonieke werken als Vredenburg in Utrecht of het hoofdkantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn zich nog door een ‘afgebrokkelde’ buitenkant, latere gebouwen van Hertzbergersbureau spelen een dubbelzinniger spel met monumentaliteit”, aldus Pierijn van der Putt in het juninummer van de Architect. Volgens hem vormt de Betafaculteit in Utrecht, ontworpen door Architectuurstudio HH, voorlopig het sluitstuk in deze ontwikkeling.

Dubbelzinnig spel met monumentaliteit

 

Vroeger leken de werken van Herman Hertzberger zich bijna te verontschuldigen voor hun aanwezigheid, maar de meer recente ontwerpen van Hertzberger en zijn bureaupartner Laurens Jan ten Kate (samen runnen ze Architectuurstudio HH) presenteren zich in krachtige en eenduidige vormen. Van der Putt gaat in zijn bespreking in op het spanningsveld tussen het formele en het informele, tussen de autonomie van de vorm en de gebruiker. Dit contrast is in de Faculteit voor Bètawetenschappen weer scherper aangezet.

 
Eerste spread van het artikel over de Bètafaculteit in Utrecht

Reageer op dit artikel