nieuws

Wastescape, herkansing voor vuilstortlocaties

Geen categorie

Vera Yanovshtchinsky architecten en Grontmij hebben in ‘Wastescape’ onderzoek gedaan naar de ontwikkelingskansen van voormalige afvalbergingen in Nederland. Zij willen met het onderzoek de eigenaren en beheerders zover krijgen de ontwikkeling van ervan in gang te zetten.

Wastescape, herkansing voor vuilstortlocaties

 

 

Ruimte is schaars in Nederland. Het is volgens Vera Yanovshtchinsky architecten en Grontmij een gemiste kans wanneer bruikbare gronden niet worden benut. Voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde ‘afvalbergen’ die kunnen dienen voor nieuwe doeleinden. Daarbij spaart dit hergebruik andere waardevolle gebieden.

Uit de 5000 voormalige stortplaatsen in Nederland zijn na een eerste selectie 70 geschikte locaties overgebleven. Hieruit zijn drie locaties aangewezen waarvoor ontwerpend onderzoek is gedaan. De locaties verschillen in vorm, ligging en afmeting maar blijven wel herkenbaar door hun typische ‘afvalbulten’.

De locaties:

– ‘Schotergroen’, duurzaam energiepark en recreatiegebied voor Schoteroog (nabij Haarlem)
– ‘Veenduin’, duinlandschap met duurzaam vakantiepark bij Veendam (Groningen)
– ‘Landgoed Cranendonck’, biologische voedselproductie en restaurant bij budel-Dorplein (N-B).

Het volledige onderzoek is te bestellen via www.wastescape.nl

 

Reageer op dit artikel