nieuws

VROM-gebouw prooi van CDA

Geen categorie

Het CDA legt een bom onder de verbouwing van het VROM-gebouw. Tweehonderd miljoen euro voor een pand dat nog blinkt van nieuwigheid (1992) vindt Kamerlid Ger Koopmans wat veel van het goede.

VROM-gebouw prooi van CDA

 

 

 

 

De Rijksgebouwendienst besloot in het voorjaar van 2009 het VROM-gebouw, nabij het station van Den Haag, op te knappen. Hoewel het gebouw aan de buitenzijde nog up-to-date oogt, is een groot deel van de gebouwinstallaties en de specifieke gebruikersvoorzieningen ernstig verouderd en afgeschreven, aldus de opdrachtgever in 2009. De Rijksgebouwendienst schrijft: “de technische levensduur van de installaties loopt ten einde.”

René Hagen, lector Brandpreventie bij het Nederlandse Instituut Fysieke Brandveiligheid onderschreef dat in 2010. Tegen Cobouw zei hij dat het pand van circa 90.000 vierkante meter niet aan de brandveiligheidsregels voldoet. “Als dat zo is, is dat een schandaal op zich”, reageert CDA’er Ger Koopmans nu. Hij blijft echter bij zijn standpunt: de minister moet een dikke vette rode streep zetten door de geplande verbouwing, die bedoeld is als Publieke Private Samenwerkingsproject. “In een tijd van bezuinigen is daar geen geld voor”, aldus Koopmans. Hoe andere politieke partijen over de ‘dure’ renovatie denken is onduidelijk.

Helder is wel dat met het afblazen van de aanbesteding veel onderzoeksgeld voor niets is uitgegeven. In juni vorig jaar hield de Rijksgebouwendienst een uitgebreide marktconsultatie. Een bouwstop voor rijksgebouwen hangt al sinds december vorig jaar in de lucht. Donner kondigde toen aan dat hij in kaart zou brengen welke lopende projecten hij zou gaan bevriezen. Hij ging op zoek naar een besparing van 1,5 miljard euro. “Ik heb dat lijstje nog niet gezien”, verzekert Koopmans. Cobouw schreef eind vorig jaar al dat er donkere wolken hangen boven de verbouwing van het VROM-gebouw.

In een brief aan de Kamer schrijft minister Schultz (infrastructuur) overigens dat het verbouwen van kantoorpanden sinds kort goedkoper kan. Dat komt omdat er in het nieuwe Bouwbesluit een verbouwnorm komt die onder het huidige nieuwbouwniveau ligt. Gemeenten hebben nu al de bevoegdheid om ontheffing te verlenen, schrijft ze. De minister herhaalt in de brief dat gemeenten zelf moeten uitzoeken waar nog plek is voor nieuwe kantoren. Volgens haar zijn er al verschillende regio’s bezig met het saneren van plancapaciteit.

Reageer op dit artikel