nieuws

Verkoop nieuwbouwwoningen zakt in met 15%

Geen categorie

De verkoop van nieuwbouwwoningen is met ongeveer 15% afgenomen ten opzichte van 2010. Reden voor deze afname zijn de strengere inkomenseisen die banken stellen bij het verstrekken van hypotheken. Dit meldt NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, op basis van voorlopige cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar.

Verkoop nieuwbouwwoningen zakt in met 15%

 

De nieuwbouw koopwoningenmarkt herstelde zich in 2010 aanzienlijk ten opzichte van het rampjaar 2009. Gemiddeld werden in 2010 ongeveer 7.500 nieuwe woningen per kwartaal verkocht, in 2009 lag dat een derde lager. Met name koopstarters profiteerden van de nieuwe situatie op de koopwoningenmarkt. In het eerste kwartaal van 2011 daalde de verkoop echter opnieuw aanzienlijk naar ongeveer 6.600 nieuwe koopwoningen. Op basis van de berichten van haar leden verwacht de NEPROM dat in het tweede kwartaal de verkoop verder afneemt, richting de 5.000 woningen.

Teruggelopen financieringsmogelijkheden

De scherpe daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de teruggelopen financieringsmogelijkheden. Het Nibud maakte eind vorig jaar bekend dat in 2011 vanwege gestegen lasten huishoudens minder mogen besteden aan hypotheekrente. Tevens is de AFM (Autoriteit Financiële Markten) verscherpt toezicht gaan uitoefenen op de banken, zodat hypotheekverstrekkers geen tot minder manoeuvreerruimte meer hebben.

Voorstellen

NEPROM pleit er voor dat de eis van minimaal 50% aflossing voorlopig van tafel gaat en te wachten tot structureel herstel is ingezet. Het kabinet moet volgens de vereniging van projectontwikkelaars, de woningmarkt, die sterk achterblijft bij de herstellende economie, nu juist een extra zetje geven. Dat kan door voor nieuwe woningen met een A++energielabel extra hypotheekruimte tot 20.000 euro te creëren en de overdrachtsbelasting voor starters tijdelijk af te schaffen. 

Reageer op dit artikel