nieuws

Synagoge winnaar Gouden A.A.P. 2011

Geen categorie

De Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 (de Gouden A.A.P.) is naar de Synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg gegaan. Het gebouw is in opdracht van de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam gebouwd en is ontworpen door het architectenbureau SeARCH. Dit is maandagavond bekend gemaakt.

Synagoge winnaar Gouden A.A.P. 2011

 

 

Voor het ontwerp van deze nieuwe synagoge voor de Liberaals Joodse Gemeente in Amsterdam gaven ceremoniële tradities en rituelen weinig aanknopingspunten. Het verspreide bestaan van de Joodse gemeenschap en de instabiele relatie tussen het Jodendom en andere geloven hebben het ontwikkelen van een uitgesproken ‘eigen’ bouwstijl verhinderd.

Klassieke parallel opstelling

SeARCH heeft in het ontwerp voor de nieuwe synagoge in Amsterdam de sjoel teruggebracht in de klassieke parallel opstelling met in het midden de as tussen Biema (spreekgestoelte) en Aron Hakodesj (kast met Torarollen), wijzend naar het oosten, ofwel Jeruzalem. Deze tradionele opstelling en het gebruik van helder daglicht zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp.

 De Sjoel baadt in het daglicht. Fotograaf Iwan Baan 

ARCAM

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.

Publicatie

Alle 25 genomineerde gebouwen zijn opgenomen in de publicatie Amsterdamse Architectuur 2010-2011 (ARCAM POCKET 24), onder redactie van Maaike Behm en Maarten Kloos. De publicatie is te koop voor €19,50 bij ARCAM , Architectura Natura en de betere boekhandel.

Reageer op dit artikel