nieuws

Rekenmethode voor duurzame constructies

Geen categorie

Alle gangbare constructies zijn in de loop der tijd geoptimaliseerd op het gebied van kosten. Daarmee is ook de hoeveelheid gebruikt materiaal teruggebracht tot het minimum. Dit betekent dat je een constructie alleen belangrijk duurzamer kunt maken door radicaal andere keuzes te maken. In de rubriek techniek van het meinummer besteden we aandacht een methode om de milieukosten* van constructies te berekenen.

Rekenmethode voor duurzame constructies

De rekenmethode is gebaseerd op de door NIBE vastgestelde milieu-, of schaduwkosten van producten. Deze vinden hun basis in de life cycle analyses (LCA’s) van producten, die aangeven wat de milieubelasting van een product is, vanaf het winnen van de grondstoffen tot en met de sloop en de afvalverwerking.

Zonneveld Ingenieurs (Rotterdam) maakte een uitbreiding naar de componenten die onderdeel uitmaken van draagconstructies. Met het model kunnen de milieukosten worden bepaald van alle posten die voorkomen in de begroting. Bij het maken van deze milieubegroting is een detailleringniveau aangehouden van het definitief ontwerp.

 

In het artikel wordt de rekenmethode besproken, alsmede een project dat met gebruikmaking van de methode is ontworpen: de uitbreiding voor het hotel van het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) te Amsterdam door Wessel de Jonge architecten. Hier is een aantal mogelijke constructies doorgerekend. Deze kennis is meegenomen als één van de ontwerpcriteria, wat heeft geresulteerd in een houten opbouw met lage milieukosten en een demontabele tafelconstructie.

Lees het hele artikel in de Architect van mei 2011

* Milieukosten zijn de kosten die nodig zijn om schade aan het milieu te voorkomen.

Reageer op dit artikel