nieuws

Powerhouse Company en De Zwarte Hond ontwerpen paviljoen Erasmus Universiteit

Geen categorie

Powerhouse Company en De Zwarte Hond hebben een Studentenpaviljoen ontworpen. Het paviljoen komt in het hart van het nieuwe masterplan voor Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wordt het centrale ontmoetingspunt op de campus.

Powerhouse Company en De Zwarte Hond ontwerpen paviljoen Erasmus Universiteit

Powerhouse Company en De Zwart Hond ontwierpen een Studentenpaviljoen waarbij de publieke ruimtes zich binnen een ring bevinden. Daarboven zit een multifunctionele theaterzaal die ruimte biedt voor lezingen, optredens en debatten. Door de slimme ordening van functies is het paviljoen flexibel in gebruik en kunnen alle ruimtes tegelijk gebruikt worden zonder onderlinge overlast.

Intiem en transparant

Door de dynamische lamellen aan de buitenzijde te openen of te sluiten kan er meer daglicht in het gebouw worden gebracht of kan de zon worden geblokkeerd. Zo kan de energievraag worden beperkt, maar stelt het de gebruiker ook in staat om de intimiteit van de binnenruimte aan te passen. Het gebouw verandert van uiterlijk en onderstreept daarmee het dynamische karakter van het paviljoen binnen de campus.
Het paviljoen kan geborgen en intiem zijn op een maandagochtend maar tegelijkertijd zeer open en feestelijk op een vrijdagavond. Het Studentenpaviljoen krijgt een transparant karakter en biedt rondom uitzicht op de nieuwe campus. Door de transparante gevel grenst de binnenruimte overal direct aan het omliggende terrein.

 

Energievraag

Om de energievraag te beperken worden verschillende maatregelen genomen, zoals de hoge isolatiewaarde van de transparante gevel (3-laags glas), een compact bouwvolume, energetische massa in de kern en een zorgvuldige positionering van het programma op de zon. Verder worden dynamische zonwering en daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie, flexibele zonering en vraaggestuurde ventilatie ingezet. De benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw.

Bouw

De bouw start begin 2012. De verwachting is dat het Studentenpaviljoen eind 2013 in gebruik kan worden genomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels