nieuws

Nationaal Historisch Museum mogelijk in Soestdijk

Geen categorie

De discussie over de locatie van het Nationaal Historisch Museum is weer opgelaaid nu vijftien hoogleraren via een ingezonden brief in de Volkskrant pleiten voor een onderkomen in paleis Soestdijk.

Nationaal Historisch Museum mogelijk in Soestdijk

 

 

 

De hoogleraren verwijzen in hun brief naar de opdracht van het Museum, ‘het vergroten van het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland.’ De bepleiters zijn bang dat de plannen zullen sneuvelen ten gevolge van de huidige bezuinigingen. Onder de voorstanders bevinden zich onder andere Henk Wesseling, Hans Blom, Cees Fasseur, Herman Pleij en Piet de Rooij en zittende hoogleraren als Henk te Velde, Susan Legêne en Maarten Prak en de voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, Lex Heerma van Voss en NIOD directeur Marjan Schwegman.

Het NHM is enthousiast over het idee, net als CDA-gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht. “Er is een historisch gebouw zonder instelling en een instelling zonder gebouw. Er is al eerder interesse geweest maar omdat Arnhem is genoemd als vestigingsplaats zijn deze plannen nooit concreet geworden”.

Zo enthousiast het NHM is over de plannen zo gematigd is de Tweede Kamer. De VVD vindt dat “er niet nog meer bezuinigd moet worden om Soestdijk te renoveren, daar ligt de priorieit niet”. Volgens de PvdA “kun je de benodigde miljoenen ook afzetten tegen bijvoorbeeld het Nederlands Danstheater of het Concertgebouworkest”. De PVV ziet niets in het plan en D66 geeft de voorkeur aan een stad. Minister Donner, als verantwoordelijke minister voor het gebouw is van mening dat als er een partij is die een oplossing heeft voor de forse investering, het plan wel “bespreekbaar” is.

NHM Mecanoo Het ontwerp voor de oorspronkelijke huisvesting van het NHM is afkomstig van Francine Houben van Mecanoo architecten. Zij ontwierp een ‘Canontoren’, gebaseerd op de nationale canon van de geschiedenis van Nederland.

Vorig jaar werden de plannen voor de nieuwbouw van het kabinet afgeblazen. Het NHM moet het, tot er duidelijkheid is over de locatie, doen met een website en met de organisatie van reizende exposities. Paleis Soestdijk, wordt na het overlijden van Prins Bernhard in 2004, niet meer bewoond. Nadat het gebouw in 2006 in handen van de Staat is gekomen is het opengesteld voor publiek en trekt het een half miljoen bezoekers per jaar.

 

Reageer op dit artikel