nieuws

MVRDV transformeert mosterdfabriek in Dijon

Geen categorie

De gemeente Dijon en Teletech International hebben MVRDV geselecteerd voor de transformatie van een leegstaand mosterdlaboratorium, gebouwd in 2004. De nieuwe functie is een innovatief callcenter met een sociaal programma in vorm van een educatiecentrum en een incubator.

MVRDV transformeert mosterdfabriek in Dijon

 

 

Voor MVRDV is het een voorbeeldproject: transformatie door hergebruik is sinds de recente crisis nog belangrijker geworden en een belangrijk hedendaags vraagstuk in de Europese architectuur. De oplevering van de 6000m2 transformatie staat gepland voor medio 2012.

In heel Europa staan leegstaande gebouwen te wachten op een nieuwe toekomst. Transformaties richten zich gewoonlijk op het behoud van historisch of architectonisch relevante delen van een gebouw. In dit geval is het gebouw opgeleverd in 2004 en richt de transformatie zich direct op hergebruik. Het gebouw is een voormalig mosterdlaboratorium van Unilever in Dijon dat is gesloten in 2009. Het gebouw is in goede staat maar vanwege zijn diepte is het niet geschikt voor conventionele werkplekken.

Het budget voor de verbouwing is te laag om de bestaande gevel te vervangen of om grote wijzigingen aan te brengen in de constructie. Een balans is noodzakelijk tussen een nieuwe interventie en intelligente hergebruik van het bestaande.

 
Het bestaande gebouw versus de nieuwe gevel

Het Teletech callcenter heeft spitsuur in de ochtend, middag en vroege avond. Alleen op deze momenten zal het gebouw met volledige bezetting draaien. Voor deze korte periodes zullen werkplekken worden gebruikt die niet geschikt zijn voor een volledige 8-urige werkdag. De transformatiestrategie is aangepast aan dit irreguliere gebruik van het gebouw. Het interieur wordt veranderd in een werklandschap waar de 600 jonge callcenter operators een flexibele werkplek hebben en overal kunnen inloggen. Daarnaast worden er stille, open en besloten plekken aangeboden.

Geïnspireerd op jongeren

Het interieurontwerp is geïnspireerd op de werkwijze van jongeren, die vaak werken met een laptop op de bank of in bed. De ruimtes zijn zo ingericht dat de operators kunnen werken zoals ze zelf willen. Het is een informele ruimte die gemeubileerd is met huiselijke objecten voor een leuke en creatieve werksfeer.

  

Een groot raam, dakramen en een atrium zijn gebruikt om een gemeenschappelijk gevoel te creëren en zorgen voor voldoende daglicht in het gebouw van 40×70 meter. Omdat deze maatregelen een groot deel van het beschikbare budget opnamen moesten andere delen zo economisch mogelijk ontworpen worden. De gevel bijvoorbeeld wordt niet vervangen maar getransformeerd met een simpele print van een flashcode die linkt naar de activiteiten van het bedrijf. De gevel zal functioneren als communicatiemiddel en een signaal zijn voor de transformatie. De begane grond is open en bestemd voor parkeren. Dit zal niet worden gewijzigd aangezien het gebouw in een overloopgebied staat.

  

Buiten het spitsuur zullen de callcenter operators tijd hebben om gebruik te maken van het educatiecentrum, de galerie of incubator die zich in het gebouw bevinden.

Schoolvoorbeeld 

MVRDV ziet deze transformatie als een schoolvoorbeeld voor de hedendaagse Europese architectuur in tijden van crisis. Hoe ziet hergebruik eruit als een gebouw constructietechnisch gezien in goede staat is, maar niet geschikt is voor de traditionele transformatie en gebruik? Hoe meer het bestaande wordt hergebruikt, des te meer budget er beschikbaar is voor grote interventies. Het ongebruikelijke gebouw roept om een ongebruikelijk gebruik en zal uiteindelijk perfect aansluiten bij het Teletech werkritme. Het budget maakt hergebruik noodzakelijk en leidt tot minder vervangingen en een meer duurzaam profiel van de transformatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels