nieuws

Le Corbusier voorgedragen als werelderfgoed

Geen categorie

Het complete werk van architect Le Corbusier, de koffieplantages van Colombia en het oude stadscentrum van de Turkse badplaats Alanya zijn met veel andere locaties voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Het Wereld Erfgoedcomité beslist volgende maand tussen 19 en 29 juni over de nominaties, meldde het donderdag.

Le Corbusier voorgedragen als werelderfgoed

 

 

In totaal zijn locaties uit veertig landen voorgedragen. Nederland heeft dit keer geen natuur- of culturele zaken voorgedragen.

Het complete werk van Le Corbusier is voorgedragen door zes landen, waaronder Frankrijk, België en Duitsland. De Zwitsers-Franse architect had zo veel invloed dat hij wel de ‘architect van de twintigste eeuw’ wordt genoemd. De architect (1887-1965) had een voorliefde voor beton en ‘doosachtige’ gebouwen.

Onder de inzendingen bevinden zich vele historische dorpen en gebieden, een reeks dorpen in het noorden van Syrië en de citadel van de Ho Dynastie in Vietnam. Saudi-Arabië heeft de oude stad Djedda voorgedragen. De vissersstad, die dateert uit 2500 jaar voor Christus, huisvest ook een fontein van 312 meter, de hoogste ter wereld.

 Fontein van Djedda
De fontein van Djedda

De Werelderfgoedlijst telt 911 locaties, gebouwen en andere zaken van uitzonderlijk belang in 151 landen. Daartoe behoren 704 cultuurgoederen en 180 natuurgebieden.

ANP

 

Reageer op dit artikel