nieuws

KuiperCompagnons wint gedeelde prijs ontwerpwedstrijd kantoorgebouw Jakarta

Geen categorie

KuiperCompagnons heeft de gedeelde prijs gewonnen in de ontwerpwedstrijd voor een nieuw kantoorgebouw in Jakarta. Het ontwerp moest een duurzaam, eigentijds gebouw opleveren bestaande uit commerciële ruimtes, parkeerlagen en twee kantoorgebouwen met een in het oog springende, unieke en iconische gevel. In de komende weken zal een jury beslissen welk ontwerp uitgevoerd wordt.

KuiperCompagnons wint gedeelde prijs ontwerpwedstrijd kantoorgebouw Jakarta

KuiperCompagnons heeft zich laten inspireren in vorm en gevelmateriaal van het gebouw door de traditionele Indonesische ‘rieten mand’. De inspiratiebron heeft een dubbele betekenis: de mand symboliseert enerzijds een plek van samenkomen, maar de mand staat ook symbool voor Indonesisch handwerk. Als gevelmateriaal is lokaal hout gebruikt in de vorm van lamellen. Die zijn afwisselend in dichtheid toegepast als verwijzing naar een geweven structuur.

Gescheiden en verbonden

Beide torens hebben een afzonderlijke ingang en lobby maar zijn met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke ruimte en geïntegreerde tuin. De verdiepingsvloeren verdraaien stapsgewijs naar buiten en roteren om een centrale kern met liftschachten en hoofdtrappenhuizen.

Energiezuinig

De oriëntatie van het gebouw is gebaseerd op de overheersende zuidwest windrichting om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van koeling door de wind door middel van Jalousie ramen zonder glas. Het regenwater wordt op het dak opgevangen om te worden hergebruikt voor de toiletten en de irrigatie van de tuin. Op het horizontale dak zijn zonne-energie panelen geplaatst en er wordt gebruik gemaakt van een geothermische warmtepomp; een koelsysteem dat de warmte uit het gebouw pompt en in de aarde afkoelt.

Structurele kolom

Gezien de uitwaaierende vorm van de torens is er een groter dan gebruikelijke structurele kolom ontworpen, zodat het gebouw de zijwaartse beweging van een aardbeving kan weerstaan.

Wedstrijd

De wedstrijd is uitgeschreven door Agung Sedayu Group, een van de grootste projectontwikkelaars in de detailhandel, commerciële, huisvesting en woningbouw van Indonesië. Uit 190 inzendingen heeft de jury aan drie ontwerpbureaus de eerst prijs toegekend: KuiperCompagnons, Sardjono Sani uit Singapore en Franky Du Ville uit Jakarta. In de komende weken zal de jury beslissen welk ontwerp uitgevoerd wordt.  

Reageer op dit artikel