nieuws

Kans klein voor Nationaal Historisch Museum

Geen categorie

Minister Donner wil geen geld uittrekken voor de verbouwing van Paleis Soestdijk tot Museum. Hierdoor komen de plannen voor een Nationaal Historisch Museum in Nederland op losse schroeven te staan.

Kans klein voor Nationaal Historisch Museum

 

 

 

 

Volgens Donner moet niet alleen het gebouw worden aangepast, maar zouden er ook nieuwe gebouwen bij moeten worden neergezet. Daarnaast moet museumruimte onder de grond worden aangelegd. De kosten hiervoor bedragen 90 tot 100 miljoen. 

Onlangs kwam de directie van het NHM met het idee om het Paleis Soestdijk te verbouwen tot museum. Eerdere plannen om het gebouw in Arnhem te vestigen bleken onhaalbaar toen staatssecretaris van Cultuur Habe Zijlstra zijn bijdrage van 50 miljoen euro terugtrok. Hij vindt het ongepast om in deze tijd van bezuinigingen een nieuw museum te bouwen.

Donner is van mening dat bij de bouw van een nieuw museum een ander museum moet worden gesloten. Afgelopen zaterdag zei hij “Bij een krimpend budget moet je je afvragen welk ander museum je dan wilt sluiten.” Het NHM iheeft de oplossing gezocht in een virtueel museum met een website en reizende tentoonstellingen.

Het oorspronkelijk plan voor een Nationaal Historisch Museum komen van de toenmalige Kamerleden Maxime Verhagen van het CDA en Jan Marijnissen van de SP.

 Lees de reactie van het NHM op de uitspraken van minister Donner.

 

 

Reageer op dit artikel