nieuws

Energieuitwisseling woonwijk en tomatenkassen

Geen categorie

Dinsdag is er begonnen met de aanleg van drie warmte- en drie koudebronnen in de nieuwe woonwijk Hoogeland in Naaldwijk. In de bronnen wordt straks warmte en koude opgeslagen die de tomatenkassen van Telersvereniging Prominent en ruim 700 woningen in Hoogeland met elkaar gaan uitwisselen. De samenwerking levert een CO2-reductie op van 40%. Het is voor het eerste keer in Nederland dat kassen op zo’n grote schaal een woonwijk verwarmen.

Energieuitwisseling woonwijk en tomatenkassen

De kassen van Prominent hebben in de zomer een overschot aan zonnewarmte. Deze restwarmte wordt afgegeven aan de grondwaterbronnen in de wijk Hoogeland. In de winter wordt het verwarmde grondwater opgepompt en gebruikt om via een leidingnet, warmtepompen en vloerverwarming, warmte te leveren aan de woningen en wijkvoorzieningen. Het gebruikte en afgekoelde grondwater wordt opgeslagen om in de zomer zowel de woningen als de kassen te koelen.

 

Veertig procent minder uitstoot

Het is een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen. Doordat er geen warmte en koelte verloren gaat stoot Hoogeland straks 40% minder CO2 uit dan een  conventioneel gebouwde woonwijk.

Diep

De grondboringen gaan tot 250 meter diep, waar zich waterlagen bevinden waarin de warmte en koude wordt opgeslagen. De buizen ernaar toe, die straks de koude en warmte transporteren, worden hier verlijmd. De zes grondboringen duren 12 weken. Bekijk onderstaande pdf voor meer informatie.

Reageer op dit artikel