nieuws

Empty Chair Liu Xiaobo in kunst gevangen

Geen categorie

Maarten Baas heeft op verzoek van Amnesty International een stoel ter ere van de Chinese Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo ontworpen. De stoel is zo’n vijf meter hoog en wordt gepresenteerd tijdens het 50-jarige jubileum van Amnesty International op 28 mei 2011 in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Empty Chair Liu Xiaobo in kunst gevangen

 

 

Amnesty International heeft Maarten Baas om dit ontwerp gevraagd vanwege de toegenomen repressie van schrijvers, journalisten, beeldend kunstenaars en activisten in China. Volgens Baas gaat vrijheid iedereen aan, en zeker mensen die op de barricade staan voor verandering, op welk vlak dan ook. Die vrijheid is de basis voor ontwikkeling.

Liu Xiaobo kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn vreedzame strijd voor fundamentele mensenrechten, maar kon de prijs zelf niet ontvangst nemen omdat hij in 2009 een gevangenisstraf van elf jaar kreeg opgelegd vanwege ‘ondermijning van de staat’. De lege stoel van Liu Xiaobo werd hiermee een symbool van Chinese onderdrukking,.

Met het oog op de Boekenbeurs in Beijing (31 augustus tot 4 september) roepen Amnesty International en PEN Nederland het publiek en Nederlandse schrijvers op uitdrukking te geven aan hun zorgen over vervolgde schrijvers in China. Nederland is in 2011 ‘gastland’ van de beurs, waarbij het werk van vertaalde Nederlandse literatuur (fictie en non-fictie), in bijzondere internationale belangstelling zal staan.

 

Reageer op dit artikel