nieuws

Effecten woningbouwsubsidies van tijdelijke aard

Geen categorie

De woningbouwsubsidies die de overheid in 2009 aan gemeenten verstrekte om de bouw van nieuwbouwwoningen te stimuleren heeft slechts een tijdelijk effect gehad. In 2010 daalde het aantal nieuw opgeleverde woningen met 32,5 procent, dat is de grootste daling in 65 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Effecten woningbouwsubsidies van tijdelijke aard

 

In 2010 werden in totaal 55.999 nieuwe woningen opgeleverd, dat is een derde minder dan in crisisjaar 2009. Mede door de subsidieregeling steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen toen met vijf procent.

Gemeenten konden door de regeling Besluit Locatiegebonden Subsidie (BLS) in 2009 aanspraak maken op woningbouwsubsidies. Het BLS moest in twintig stedelijke regio’s in totaal 360.000 nieuwbouwwoningen opleveren.

Stijging

De twintig regio’s maakten dankbaar gebruik van de subsidie. In de gemeenten die deel uitmaakten van het BLS steeg het aantal nieuwbouwwoningen ten opzichte van 2008 met 10 procent. In de rest van Nederland daalde het aantal met 6,7 procent.

De subsidie heeft echter slechts een tijdelijke stimulering gegeven. In 2010 daalde het aantal opleveringen met 35 procent in de steden die eerder aanspraak maakten op subsidie tegenover een kwart in de rest van Nederland.

Komende jaren

Het ING concludeert dat veel nieuwbouwprojecten naar voren zijn geschoven door de subsidie. De maatregel heeft niet per definitie meer woningen opgeleverd. Ook de komende jaren zal het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen niet of nauwelijks stijgen, aldus de bank.

Het onderzoeksbureau verwacht dat er in 2011 opnieuw zo’n 60.000 woningen zullen worden opgeleverd. Een jaar later zullen dat er 62.000 zijn.

Bron: Nu.nl

Reageer op dit artikel