nieuws

‘Design by doing’

Geen categorie

Tijdelijke interventies zijn bij uitstek projecten waarin architecten zich kunnen uitleven op het ambachtelijke element van hun vak: het bouwen en het maken. DUS architecten en MOST Architecture laten in de interieurrubriek van het meinummer zien dat dit kan leiden tot innovatieve en functionele interieurontwerpen.

‘Design by doing’

Tijdelijkheid is in de wereld van interieurontwerp een vertrouwd gegeven. Het gemiddelde interieur wordt immers om de vijf jaar vervangen. Een interieur dat nog korter dienst moet doen, vraagt uit zowel kosten- als milieuoverwegingen om een eenvoudig gematerialiseerd ontwerp, dat eenvoudig is te verwijderen of te recyclen.

Het Amsterdamse bureau DUS architecten maakte een trouwkapel in de Haagse Villa Escamp, een tijdelijk stadsdeelkantoor, van de ventilatiebuizen van wasdrogers en afzuigkappen. De koepel is na enkele mockups samen met Sandy de Lange ter plaatse in een week tijd gehaakt.

bèta-architectuur

DUS architecten hebben als credo ‘design by doing’ en houden ervan zelf te bouwen. Zij omschrijven dit proces als bèta-architectuur: het snel en goedkoop tijdelijk bouwen van interventies in de publieke ruimte, als een manier om architectuur te testen en mensen bijeen te brengen. Uit deze ontmoetingen of testcases komt nieuwe feedback voort, die de projecten voedt en zo verder brengt.

Pallets

Voor het reclamebureau Brandbase, dat een ruimte huurt aan de Amsterdamse Brouwersgracht, heeft MOST Architecture een kantoorinterieur van houten pallets gemaakt. Niet alleen is de pallet recyclebaar, ook zijn de afmetingen handig, en zagen de architecten een landschappelijke kwaliteit in een van pallets gestapeld interieur.

 
Foto Rogier Jaarsma

De architecten laten met dit interieur zien hoe een ‘omgekeerd ontwerpproces’ kan werken. Het onderzoek naar een geschikt materiaal, en het analyseren van de eigenschappen en aspecten daarvan, is leidend geweest voor het interieurontwerp. Het stapelen van de pallets bepaalt niet alleen de indeling van de ruimte, maar ook de vormen van de ‘meubels’ én de visuele beleving.

Lees het artikel ‘Met de hand ontwerpen’ in de Architect van mei 2011

 

Reageer op dit artikel