nieuws

De Zwarte Hond bouwt volgens plan in CiBoGa-gebied Groningen

Geen categorie

In het CiBoGa-gebied (Circus-, Boden-, Gasfabriekterrein) in Groningen zou aanvankelijk woningbouw en commerciële ruimtes komen, ingevuld door verschillende architectenbureaus. Door het inzakken van de woningmarkt stagneerden deze ontwikkelingen. De gemeente heeft daarop het initiatief genomen om een deel van het terrein tot een tijdelijke evenemententerrein te transformeren. Slechts enkele projecten worden, waaronder het ontwerp van De Zwarte Hond, volgens het oorspronkelijke plan ontwikkeld.

De Zwarte Hond bouwt volgens plan in CiBoGa-gebied Groningen

 

De 51 stadswoningen, die door De Zwarte Hond worden gebouwd in opdracht van AM Woningen, variëren in 22 verschillende maten, oriëntaties en typen. Alle woningen hebben een eigen tuin of een dakterras of beide. De vorm van de gebouwen komt voort uit het ‘schotsenprincipe’, zoals ook de locaties in het plan worden genoemd. Deze vorm wordt nog eens versterkt door overstekken en schuine daklijnen.

 CiBoGa-terrein Zwarte Hond 

De gevel aan de straatzijde bestaat uit oranje-rode baksteen, die het project een warme uitstraling geeft. De verticale ritmiek en detaillering markeren de individuele woningen. De gevel en de bergingen aan de achterzijde bestaan uit verticale houten delen die doen denken aan oude boerenschuren.

 CiBoGa-terrein door de Zwarte Hond 

Reageer op dit artikel