nieuws

BIG ontwerpt cultureel centrum in Albanië

Geen categorie

BIG, Martha Schwartz Landscape, Buro Happold, Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger en Global Gultural Asset Management zijn het winnende team van de internationale ontwerpwedstrijd voor een nieuw 27.000 m2 cultureel complex in Albanië. Het project bestaat uit een moskee, een Islamitisch Centrum en een museum van religieuze harmonie. BIG versloeg hiermee Andreas Perea Ortega uit Spanje, het Franse Architecture Studio, Zaha Hadid en SeARCH.
The Mosque and Islamic Center of Tirana from BIG on Vimeo.

BIG ontwerpt cultureel centrum in Albanië

De hoofdstad Tirana ondergaat een stedelijke transformatie die bestaat uit de restauratie en renovatie van bestaande gebouwen, de bouw van een reeks nieuwe openbare en particuliere projecten in het stedelijk weefsel en de volledige herinrichting van het Scanderbeg Plein. Dit plein vormt de locatie van het nieuwe culturele complex.

Albanië is het kruispunt van drie grote godsdiensten: Orthodox christendom; het katholicisme en de islam. Met de komst van het nieuwe complex en de oplevering van twee nieuwe kerken hebben alle drie de religies een onderkomen. Het ontwerp van BIG dient niet alleen voor de moslimgemeenschap van Tirana en omliggende gebieden maar is ook bedoeld om het publiek te informeren over islamitische waarden.

Het winnende ontwerp is gekozen vanwege zijn flexibele openbare ruimte die groot genoeg is voor de dagelijkse bezoekers maar ook voor grote religieuze evenementen. Een tuin rondom de nieuwe moskee en het centrum van de islamitische cultuur verwijst naar de rijke vegetatie zoals beschreven in de islamitische literatuur.

BIG Cultureel Centrum Tirana 

De vorm van het toekomstige gebouw komt voort uit twee elkaar kruisende assen, het stadsraster van Tirana en de oriëntatie van de belangrijkste muur van de moskee richting Mekka. Het voorstel van BIG neemt het grid over van Tirana door de straatmuur te behouden en de lijn van de dakranden te volgen. Op de begane grond roteert het complex waardoor zowel de Moskee en het plein naar de Heilige Stad van de Islam kijken.

Deze transformatie opent eveneens een serie pleinen, twee kleine aan de kant van de moskee en een groot plein met een minaret aan de voorkant, die half zijn verscholen en dienen als stedelijke uitbreiding van het gebedshuis. Door het binnenste buiten draaien van de moskee komen het programma en de kwaliteiten van de moskee in de openbare ruimte waardoor het uitnodigend werkt terwijl de beschaduwde openbare ruimte gedeeld kan worden door iedereen.

De moskee biedt plaats aan maximaal 1.000 personen. Door gebruik te maken van de binnenplaatsen en de openbare ruimte is dit aantal uit te breiden tot grotere groepen van 5000 tot maximaal 10.000 op speciale heilige dagen. De gevel met de rechthoekige vensters is geïnspireerd op de islamitische mashrabiya schermen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels