nieuws

“Architectuur belangrijkste kunstvorm in China”

Geen categorie

Onze correspondent Michiel Hulshof sprak onlangs met Liu Yuyang, Curator van de komende architectuurbiënnale in Chengdu. Het volledige interview is te lezen in het meinummer van de Architect. Hierin stelt Yuyang dat China zich in de laatste twintig jaar vooral heeft beziggehouden met de verstedelijking. Nu verschuift het debat naar de impact daarvan.

“Architectuur belangrijkste kunstvorm in China”

Yuyang: “China gebruikt de helft van het cement en staal in de wereld. Dit is de plek waar op dit moment wordt gebouwd. De kansen op verbetering liggen hier. In China kunnen architectonische oplossingen een groot verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Daarna kunnen die oplossingen ook worden toegepast in andere landen.”

Belangrijkste kunstvorm

Yuyang vermoedt dat architectuur op dit moment de belangrijkste kunstvorm in China is, alleen al vanwege de enorme schaal en de invloed die architecten hebben op de vormgeving van het moderne China. “Chinese architectuur bevindt zich momenteel in een zoekende fase. Ik vergelijk het met Europa rond 1910. De oude keizerrijken en koningsrijken waren verdwenen of stonden op het punt dat te doen. Er ontstonden nieuwe technologieën, nieuwe filosofische stromingen en nieuwe kunstvormen. Alle oude theorieën werden ter discussie gesteld zonder dat er meteen een alomvattende nieuwe theorie voor in de plaats kwam. China bevindt zich op zo’n zelfde moment. Het grote verhaal is nog niet duidelijk. Er bestaat dus een grote behoefte aan debat.”

Lees het hele artikel in de Architect van mei 2011

 

Reageer op dit artikel