nieuws

ARCAM als Palais de Tokyo

Geen categorie

In de Architect van mei gaat Harm Tilman in Visie in op de bezuinigingsronde waar lokale architectuurcentra mee te maken hebben. Voor veel architectuurcentra een reden de bakens te verzetten en nieuwe wegen in te slaan.

ARCAM als Palais de Tokyo

 

 

 

ARCAM directeur Maarten Kloos ziet, vertelt hij aan Harm Tilman, de crisis als een geluk bij een ongeluk. Nu ARCAM dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert is het volgens hem het moment om je af te vragen of de algemeen en jarenlang gehanteerde strategieën aan vervanging en aanpassing toe zijn. Uitkomst is dat ARCAM zijn programmering radicaal heeft omgegooid. Het programma verschuift naar een aaneenschakeling van op korte termijn georganiseerde projecten die direct inspelen op de actualiteit en niet zoals nu van voorgeprogrammeerd expositie- en discussieprogramma’s.

Om snel te reageren gaat ARCAM ook sociale media inzetten. Bij de realisatie van het ‘nieuwe ARCAM’ staat Kloos een ‘Palais de Tokyo’ voor ogen, een stedelijk laboratorium dat wordt geprogrammeerd door de medewerkers van het Amsterdamse Architectuurinstituut. Of zoals hij het zelf zegt “een plek die nieuwe wegen in de toekomst schetst door lokale ideeën en initiatieven te mobiliseren en op te pakken”.

Lees het hele artikel in de Architect van mei 2011

 

Reageer op dit artikel