nieuws

Verenigingsgebouw Bijlmerpark door DaF-architecten

Geen categorie

DaF-architecten realiseerden in het Bijlmerpark in Amsterdam Zuidoost een verenigingsgebouw waarin verschillende sportverenigingen hun onderdak vinden. Daarnaast bevindt zich in het gebouw een kinderdagverblijf met naschoolse opvang. Het dak doet dienst als parkeerplaats en is tevens een drive-in tribune. Samen met de omliggende velden en het speciaal door DeMakersVan ontworpen hekwerk vormt het een eenheid in het park.

Verenigingsgebouw Bijlmerpark door DaF-architecten

Het Bijlmerpark in Amsterdam Zuidoost is omgevormd tot een stadspark met veel mogelijkheden voor buitensport. De verhoogde Karspeldreef snijdt dwars door het stadspark en deelt het in tweeën. Het langgerekte gebouw van DaF-architecten ligt tegen het talud aan en heeft twee verschillende gevels. Naar de Karpseldreef is de gevel dynamisch door verspringende vezelcementplaten. Door de gele kozijnen verandert het beeld van de gevel door er langs te rijden. Richting de velden is de gevel open en transparant. Grote, te openen glaspuien verbinnen de binnen- en buitenzijde.

Op de begane grond bevinden zich de kleedkamers, de kantine en het kinderdagverblijf met naschoolse opvang. Door het dak in het midden op te tillen wordt komt er van twee kanten daglicht binnen en ontstaat een extra hoogte, gemaakt voor het onderliggende programma en een kantoorverdieping met zicht op de velden voor bestuur en wedstrijdleiding.

Daf Sportgebouw Bijlmerpark

De verschillende programmaonderdelen zijn op verschillende wijze gematerialiseerd. Zo bestaan de kleedkamers uit hufterproof betonsteen en tegelwerk met ingebakken sportspreuken terwijl het kinderdagverblijf is opgebouwd uit verplaatsbare lichte wanden met ‘driewielerproof‘ lambrizeringen.

Voor een minimaal energieverbruik is gebruik gemaakt van de situatie: het talud en het dakpakket vormen een buffer voor koude én warmte. Hierdoor kan koeling achterwege blijven en is de verwarming gerealiseerd met comfortabele laagtemperatuur vloerverwarming.

Reageer op dit artikel