nieuws

Uitslag Brussels Courthouse ‘Imagine the Future!’

Geen categorie

T.O.P. Office, Expo 68 en Scale zijn de winnaars van de internationale ideeënwedstrijd ‘Brussels Courthouse, Imagine the Future!’ Architectuur Surentu|de Mul Architects en City 4 uit Nederland werden respectievelijk tweede en derde. De Regie der Gebouwen en de FOD Justitie zochten een oplossing voor het verouderde justitiepaleis in Brussel. Inzenden kon in twee scenario’s: behoud van een (gedeeltelijke) justitiële functie of geen justitiële functie meer.

Uitslag Brussels Courthouse ‘Imagine the Future!’

 

Winnaars scenario 1: behoud van een (gedeeltelijke) justitiële functie

Eerste prijs: Temporary Association Palace of Justice Brussels uit België (Team T.O.P. Office samen met Expo68) met ‘Redeveloping the basement of the Palace of Justice’.

Tweede prijs: Architectuur Surentu|de Mul Architects uit Nederland (A. de Mul, S. Surentu) met ‘A new quarter of Justice in Brussels, Judging in a contemporary environment’

Derde prijs: City 4 uit Nederland (Philip Mannaerts, Linda Holvast, Jue Qiu, Yan Shi) met ‘Elysium – A public destination underneath the courthouse’

Scenario 2: geen justitiële functie meer

Eerste prijs: Scale uit België (Géraldine Lacasse, Julie Collet) met ‘Pas de Palais, Pas de Palais’

Tweede prijs: Graphical arch uit België (Gilles Ramaekers) met ‘Rencontre urbaine’

Derde prijs: Pierre Silande en Mickael Papin uit Frankrijk met ‘Rue du Palais’

De prijsvraag

Het verouderde Justitiepaleis in Brussel, gebouwd tussen 1866 en 1883 door Joseph Poelaert, bepaalt de skyline van de stad. Om de mogelijke toekomstige functies van het Justitiepaleis en zijn onmiddellijke omgeving te onderzoeken schreef de Regie der Gebouwen en de FOD in de zomer van 2010 een internationale ideeënwedstrijd ‘Brussels Courthouse Contest’ uit. De deelnemers konden hun idee indienen binnen twee mogelijke scenario’s, een scenario waarbij het Justitiepaleis een (gedeeltelijk) justitiële functie behoudt en een waarbij die functie verdwijnt. Voor het eerste scenario werden 81 ideeën ingediend, voor het tweede scenario zijn 113.

Tentoonstelling

De ideeën van de winnaars en een selectie van andere ideeën worden tot en met 15 mei 2011 tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) te Brussel.

Reageer op dit artikel