nieuws

Probleemwijken experimenteren met wijkhotels

Geen categorie

In verschillende Nederlandse achterstandswijken wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met zogeheten wijkhotels in woningen. Deze initiatieven moeten de probleemwijken positief op de kaart zetten. Niet overal is voldoende geld om de logementen vol te krijgen. Bekijk het filmpje over Hotel Thuispaleis in Rotterdam-Zuid op TV Rijnmondnieuws

Probleemwijken experimenteren met wijkhotels

De hotels zijn veelal opgezet met de hulp van buurtbewoners. Zij verzorgen het ontbijt, wassen het beddengoed en leveren extra diensten zoals haarknipbeurten of een kamerconcert. ‘In feite is de wijk het hotel. Je kunt dineren bij mensen thuis. Of je kijkt een film bij een familie met een thuisbioscoop’, aldus Lebèl Vlieg van Hotel Thuispaleis in de Tarwewijk op Rotterdam-Zuid. In deze achterstandswijk wonen veel thuiswerkers. Die krijgen met het project extra werk en dus inkomsten, maar ook meer contact met buurtgenoten.

 Hotel Transvaal
Hotel Transvaal in Den Haag

Zwolle onderzoekt of een soortgelijk hotel haalbaar is. Rond de zomer moet dat duidelijk zijn. In de Haagse buurt Transvaal opende in 2007 voor ongeveer anderhalf jaar een wijkhotel. Daar konden gasten een kamer huren in een slooppand. Kunstenaars en lokale winkeliers (Optrek Transvaal) hadden de ruimtes omgetoverd tot slaapvertrekken. ‘Het was een eenmalig kunstenaarsproject. We experimenteren veel in de stad, maar de kosten wogen niet op tegen de baten’, aldus een gemeentewoordvoerder.

 Kus en Sloop 

Kus Sloop in Rotterdam

Aan de Pretorialaan in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, draait al weer enkele maanden het project Kus Sloop zeer succesvol. Onder die naam zijn vijf woningen die moeten worden opgeknapt, ingericht als hotelkamer. Mensen kunnen zo kennismaken met een typische emigrantenwijk. Het project is volgens initiatiefnemer woningcorporatie Vestia zeer succesvol. ‘Deze maand hadden we meer dan negentig overnachtingen’, aldus manager Liesbeth Groeneveld. Net als in de Tarwewijk is alles lokaal georganiseerd. Vestia beslist de komende maanden of het project na de renovatie op een andere manier wordt voortgezet.

 

Reageer op dit artikel