nieuws

Ontwerp Mecanoo in Oudeschild bereikt hoogste punt

Geen categorie

Het nieuwe entreegebouw van het Maritiem & Jutters Museum in Oudeschild, Texel, heeft zijn hoogste punt bereikt: 12 meter boven de Waddenzee. Het ontwerp is van Mecanoo uit Delft. Eind 2011 worden het 1200 m² tellende entreegebouw en de daarin gelegen tentoonstellingsruimtes in gebruik genomen.

Ontwerp Mecanoo in Oudeschild bereikt hoogste punt

 

 

Het ontwerp van Mecanoo sluit in vorm en schaal aan bij de bestaande bebouwing. Onder de vijf aaneengeschakelde puntdaken wordt het verhaal van de zee verteld. De nieuwe entree van het museum ligt aan de Heemskerckstraat en is volledig van glas, waardoor een uitnodigend doorzicht ontstaat naar het achtergelegen museumterrein. De verticale, houten latten die op afstand voor de glazen gevels zijn geplaatst, versterken de identiteit van het museum. Het hout refereert aan de houten huizen en schuren op het eiland en is afkomstig van damwanden die zijn gebruikt in het Noordhollands Kanaal. Het gebruik van het gerecyclede gevelmateriaal verwijst naar de collectie van het museum.

Op de eerste verdieping van het entreegebouw ligt de open tentoonstellingsruimte met het kenmerkende plafond van puntdaken. De schatkamer waarin de 18 meter lange maquette van de ‘Reede van Texel’ wordt tentoongesteld, bevindt zich in het souterrain. Hier wordt het verhaal van de ‘Reede van Texel’ verteld, een beschutte ankerplaats in de Gouden Eeuw waar VOC schepen werden bevoorraad voordat ze naar bestemmingen in alle windrichtingen vertrokken.

Reageer op dit artikel