nieuws

Controversieel project op omslag Jaarboek Architectuur in Nederland

Geen categorie

Vandaag is in Almere het Jaarboek gepresenteerd. Terwijl de kwaliteit van de projecten op de covers van voorgaande edities onomstreden was, zal de omslag van deze editie stof doen opwaaien. Op de omslag staat het Inntel Hotel in Zaandam, ontworpen door Wilfried van Winden (WAM). Een controversieel project, maar met genoeg diepgang om volgens de redactie van het jaarboek deze prominente plek te rechtvaardigen.

Controversieel project op omslag Jaarboek Architectuur in Nederland

JaapJan Berg, een van de samenstellers van het jaarboek, laat weten: “het is een misverstand dat we elk jaar proberen het beste project te selecteren voor de omslag. Belangrijker is de betekenis van het project voor het vakgebied en de architectuurdiscussie.”

“Het Inntel Hotel is in dat opzicht een gelaagd gebouw dat op ondubbelzinnige wijze refereert aan de discussie over neotraditionalisme. Daarnaast is het een soort architectuur uit voorbije tijden. Het doet de beschouwen glimlachen, wat een welkome afleiding is in deze tijden van crisis binnen het vakgebied. Het heeft echter meer diepgang dan de mediagenieke uitstraling doet vermoeden. Wilfried heeft zeker iets extra’s weten toe te voegen aan de opgave.”

Omslagpunt

Ondanks de crisis werden voor deze editie van het jaarboek weer veel projecten ingestuurd. De redactie selecteerde uit ruim 300 ingezonden bouwwerken 30 projecten. Het jaarboek biedt daarmee een overzicht van het beste wat het afgelopen jaar werd gebouwd in Nederland. In de inleiding ziet de redactie 2010 naast een jaar van economische malaise ook als een inhoudelijk omslagpunt. “Onderweg naar 2020 zouden we nog wel eens versteld kunnen staan van de onverwachte, minder conventionele en vernuftige oplossingen die de verkleinde vaderlandse architectuurbrache (…) te bieden heeft.”

Het jaarboek wordt uitgegeven door NAi uitgevers.

Reageer op dit artikel