nieuws

Chinese New Towns in Almere

Geen categorie

De tentoonstelling ‘Chinees Drieluik: de alledaagse, Netwerk en Groene stad’ is op vrijdag acht april geopend in CASLa in Almere. Deze stad, zelf ook een New Town, kijkt naar de ontwikkeling en filosofie achter de Chinese New Towns. Een ding is zeker: het gaat er iets anders aan toe als hier in Nederland.

Chinese New Towns in Almere

In China is er op het moment een ware volksverhuizing aan de gang. 254 miljoen Chinezen verruilen tussen 2005 en 2025 het platteland voor de stad. Om de grote stroom mensen op te vangen, bouwt China 660 nieuwe steden, ook wel New Towns genoemd.

Drie bureaus

Drie Nederlandse bureaus, Go West Project, Dynamic City Foundation en Urban Language, hebben onderzoek gedaan naar de werkelijkheid, de totstandkoming en de analyse van de Chinese Stad en trokken hun eigen conclusies. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Het International New Town Institute en CASLa en is de eerste in een reeks tentoonstellingen over New Towns.

  

Liefde voor Sjanghai

Harry den Hartog van Urban Language woont sinds vijf jaar in Sjanghai en heeft inmiddels een liefde voor de stad ontwikkeld. Een liefde die er niet alleen voor zorgt dat hij de geschiedenis van Sjanghai op zijn duimpje kent, maar ook voor zorgt dat hij zich zorgen maakt dat over de ontwikkeling van de stad.
Ieder jaar komen er 300.000 migranten bij. Om deze stroom van mensen op te vangen is er een systeem van netwerksteden bedacht. Rondom de stad worden nieuwe steden gebouwd waar naast woningen ook werkgelegenheid wordt gerealiseerd. Het moeten zelfstandige steden worden en zo een netwerk van steden vormen. Traditionele laagbouw wordt vervangen door hoogbouwcomplexen  om maar zoveel mogelijk woningen te realiseren.

Woningsnood en lege woningen

Al lukt dat maar gedeeltelijk, want in totaal staan 64 miljoen huizen in heel China leeg. Er zijn genoeg kopers, want door de hoge inflatie kopen Chinezen liever vastgoed dan ze hun geld op de bank zetten. Maar de eigenaren verwachten meer geld te verdienen door  speculatie op de huizenmarkt dan door verhuur. Zo blijft 85% van de Chinese bevolking wanhopig op zoek naar een woonruimte.
Harry den Hartog pleit voor sociale woningbouw en meer aandacht voor het stedebouwkundige opzet van de wijken.

Samenwerken

In dat laatste punt kan Neville Mars zich ook erg vinden. Met het project BARC wil Mars bereiken dat ontwerpbureaus gezamenlijk aan een masterplan voor een gebied werken. In plaats dat iedere bureau een onderdeel van een gebied of wijk ontwerpt, worden alle bureaus achter elkaar gezet in het ontwerpproces. Hierdoor reageren de bureaus op elkaar en ontstaat een organisch ontwerp.

Te snel

“De wijken worden nu zo snel ontworpen en gebouwd dat de wijk zich niet kan aanpassen aan de nieuwe eisen van de toekomst”, zegt Neville Mars. “Je kunt het de ontwerpers niet kwalijk nemen, want vaak moet de uitwerking binnen drie maanden na het uitschrijven van de prijsvraag al binnen zijn. De woningen voldoen nu vaak al niet meer aan de eisen als de eerste bewoners de sleutel krijgen.”

Onbekende miljoenensteden

Go West Project is het resultaat van een gemeenschappelijke fascinatie van architect Daan Roggeveen en correspondent Michiel Hulshof: de steden in het binnenland van China. Er wonen miljoenen mensen en toch weten Nederlanders niets over die steden, vaak niet eens hun naam. De enige mensen die Roggeveen en Hulshof ooit over de steden in het binnenland hoorden praten, waren zakenmensen. Die verzuchtten bij aankomst in Shanghai dat ze weer blij waren in de beschaafde wereld te zijn. Zo erg kan het toch niet zijn, dachten Roggeveen en Hulshof en boekten een treinreis naar Zhengzhou.

Wereldsteden in dop

In de afgelopen drie jaar hebben de twee Nederlanders meerdere New Towns bezocht. Komende september verschijnt hun eerste boekpublicatie naast diverse publicaties in de Architect. Een van de belangrijkste conclusies is dat het Westen in de toekomst niet meer om de Chinese steden om kan. Niet alleen omdat alle spijkerbroeken er nu al worden gemaakt, maar ook omdat de steden steeds meer een bron van kennis worden.
Als bewijs heeft Daan Roggeveen de Volkskrant van die vrijdag meegenomen. Grote letters op de voorpagina konden de sluiting van zeven ambassades en het ontslag van 300 mensen aan. Maar Roggeveen leest alleen de laatste alinea voor; “In de opkomende economische wereldmacht China komt een consulaat in Chengdu, de hoofdstad van de westelijk gelegen provincie Sichuan.”

De tentoonstelling is tot 20 juni te zien in architectuurcentrum CASLa in Almere. Het centrum is dinsdag t/m zaterdag open van 12.00 – 17.00 uur. 

Reageer op dit artikel