nieuws

SP: bij kantoornieuwbouw gelijk aantal m2 slopen

Geen categorie

Bedrijven die een nieuw kantoorpand bouwen of een bedrijventerrein ontwikkelen, moeten tegelijkertijd een even groot oppervlakte aan kantoren slopen of herontwikkelen.

SP: bij kantoornieuwbouw gelijk aantal m2 slopen

 

 

 

 

Deze verplichting moet worden gekoppeld aan de bouwvergunning. Dat is een van de voorstellen waarmee de Socialistische Partij (SP) de grote leegstand van kantoorpanden te lijf wil gaan. SP-Kamerlid Paulus Jansen presenteerde de plannen 25 februari.

Miljoenen vierkante kilometers kantooroppervlak zijn niet in gebruik. Dat dreigt de komende jaren alleen maar meer te worden. Volgens Jansen komt dat onder meer door het groeiend aantal flexwerkers. Ook zijn lege kantoren nog steeds te interessant voor speculanten, denkt de SP.

Daarom willen de socialisten af van de fiscale aftrekbaarheid van leegstandskosten. Wel blijft in het SP-plan leegstand wegens verbouwing aftrekbaar. Het geld dat binnenkomt door afschaffing van de aftrekpost voor leegstand, kan in een fonds om lege kantoren te verbouwen. De boete op leegstand in de anti-kraakwet is in de ogen van de SP te laag om indruk te maken op eigenaren van grotere bedrijfspanden. Daarom zou het een goede zaak zijn deze boete te koppelen aan de grootte van een gebouw. Daarbij kan een maximum gaan gelden van 50 euro per vierkante meter per jaar.

Reageer op dit artikel